Велин пътува 1000 км, за да избяга от вируса-убиец

В момента той е в дома си под карантина. Чувства се добре

Велин пътува 1000 км, за да избяга от вируса-убиец | StandartNews.com

1000 километра пътува българинът Велин Георгиев, за да избяга от вируса – убиец в китайската провинция Хубей. Тя и най-вече град Ухан в нея са епицентърът на заразата от смъртоносния коронавирус, който вече взе живота на над 100 души и разболя повече от 4 500.

Велин се оказва на около 300 км от Ухан. Той се свързва с българското посолство и благодарение на бързата реакция получава разрешително за напускате на Хубей.  Това стана веднага след като разбрахме, че се блокират пътищата в Китай, каза Георгиев пред бТВ.

Докато пътува за града, в който живее – близо до Шанхай, Велин вижда, че по основните магистрали пътуват само коли със специален режим на движение. Пуснаха ме и мен благодарение на разрешителното, каза българинът който от 13 години живее в Китай. Занимава се с внос на български вина и ракии. В момента той е в дома си под карантина. Чувства се добре. Но целият град е под блокада.

"Коронавирусите са причинители на чести инфекции на горните дихателни пътища през зимата. Една трета от гърлобола през зимния период са коронавируси", обясни в същото време пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че горе-долу на десетина години сме свидетели на мутации на коронавируса, който става опасен.

Сегашният коронавирус прилична на вируса от 2002 година, който се разпространява по-лесно, но смъртността е по-малка. Проф. Кантарджиев каза, че у нас вече има желаещи да се изследват за коронавируса. Но обясни, че за да се докаже лабораторно, човекът трябва да е болен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай