Възраждаме духа и облика на Варна

Възраждаме духа и облика на Варна | StandartNews.com

Ще прeобразим сивите панелни комплекси с озеленяване и нова инфраструктура

Нека всеки стане част от промяната, призовава кандидатът за кмет на ГЕРБ в морската столица Иван Портних

- Г-н Портних, защо варненци трябва да ви подкрепят за нов мандат?

- Защото рестартирахме Варна и промяната трябва да продължи. Имам програма с ясни приоритети и проекти за устойчивото развитие на общината. Вместо празни приказки, предлагам решения. За мен е важно, че събудихме самочувствието на варненци, че живеят в морската столица на България. Вярвам, че с работата си сме накарали хората да забравят част от тежките проблеми, които наследихме - днес няма опашки за детски градини, защото построихме нови и разкрихме 1204 нови места; возим се в нови автобуси и тролейбуси, сменихме практиката за вечно кърпене на дупки с цялостно обновяване на улиците - ремонтирахме 11 булеварда и продължаваме работа. Обновихме центъра и част от Морската градина, строим 230 детски площадки. По проекта "Интегриран проект за градски транспорт" до края на годината във Варна ще има високоскоростно трасе от "Владиславово" до "Почивка", автоматизирана система, система за контрол на трафика, обновени спирки, велоалеи. Ако всеки преди мен бе работил така, днес нямаше да догонваме, а да задавяме темпото. Промяната на града е факт и оценка за това получихме и от Брюксел. "След години летаргия Варна най-сетне се пробуди!" - думите са на Жозеф Дол, лидер на Европейската народна партия, който даде града ни като пример за ефективно управление на европейските средства през последните 2 г.

- Да, но един бивш кмет твърди, че проектите били негови?

- Проектите са на Варна! Мога да коментирам подобни ретро брътвежи само с две цифри - възстановените и верифицирани разходи по проектите на община Варна, финансирани от ЕС преди встъпването ми в длъжност като кмет на Варна, са били 13 млн. лв. А оттогава до края на септември т.г. те са 109,8 млн. лв. Изводите оставям на вашите читатели.

- Кой е основният ви приоритет в програмата?

- Един от основните приоритети, които сме разработили детайлно, е развитието на кварталите, за да може всеки варненец да усети промяната пред своя дом. Ще променим атмосферата на сивите панелни комплекси с озеленяване и нова инфраструктура. И това не са голи обещания, защото

само по ОП "Региони в растеж" вече осигурихме 84 млн. лв.

Това са средства за училища, детски градини, междублокови пространства.

За "Аспарухово" - имаме готовност да вложим над 100 млн. лв. - за изграждане на рибарско пристанище в местността Карантината, за ремонт на двата охранителни канала по улиците "Моряшка" и "Горна Студена" със средства, спечелени от фонд "Солидарност" към ЕС. Проектираме ремонта на Аспаруховия мост, предстои пълна рехабилитация на ул. "Първи май" и "Кирил и Методий", "Народни будители", разширение с две платна на ул. "Мара Тасева". В квартала ще има закрит плувен басейн, а в Галата - ново спортно игрище.

За "Владислав Варненчик" - продължава ремонтът на бул. "Трети март". Готови са проектите за нов корпус за детска градина "Приказка", за ремонт на СОУ "П. Яворов" и Първо ОУ, за разширение на детска градина "Първи юни". Имаме проект за пълно обновяване на "Кайсиева градина" - с ремонтирани улици, паркоместа, зелени площи.

За "Младост" - готов е и проектът "Нашето зелено Трошево", който предвижда обновяване на 11 жилищни сгради с над 900 апартамента, нови пътни настилки, над 400 паркоместа, градинки, детски площадки, алеи, осветление. В района ще има два нови парка. Специално внимание отделяме на Виница - квартала с неразрешени проблеми от десетилетия! Започваме ремонт на бул. "Цар Борис III", проектираме парк върху 6 дка терен - със спортни и детски площадки, построихме разширение на ЦДГ "Иглика". Квартал "Чайка" е с готов проект за облагородяване на градската зона - с парк, фонтани, детски площадки.

- Инфраструктурата ли е лостът за подобряване на инвестиционния климат в града? И как ще коментирате предизборните кметски обещания за откриване на работни места. Как един кмет създава индустрия и строи заводи?

- Да, обновяването на инфраструктурата е един от лостовете, защото така променяме имиджа на Варна. За да бъдем привлекателни за инвеститорите, ние трябва да предлагаме добри условия - модерен транспорт, удобни улици, добра логистика до пристанището, летището, курортите. Що се отнася до индустрията - не знам как един кмет може да строи заводи по ЗМСМА и ЗУТ. Ние работим за създаване на привлекателна бизнес среда - със стабилна данъчна политика, с разширяване на електронните услуги, с реформирането на администрацията, с модернизиране на градската среда, с реализиране на проекти в подкрепа на туризма. Ще припомня, че успешно приключихме няколко проекта, които имат пряко отношение към подобряване на чистотата на морската вода - дълбоководното заустване в курорта Златни пясъци, тласкателят "Акациите" и вторият етап от рехабилитацията на Пречиствателна станция Варна.

Това са "невидими" проекти, но с осезаеми резултати

По отношение на данъчната политика - тя е стабилна и прогнозируема. Държа да припомня, че ние не само запазихме данъчната тежест на варненци, но дори намалихме част от ставките - например такса битови отпадъци с 0,2 промила за нежилищни имоти на физически лица - от 3,9 на 3,7 промила; намаление на данъчната ставка с 10% на определени видове МПС. Освен това стартирахме 11 електронни услуги, започнахме работа по цифровизация на архива; създадохме web профил на купувача, в който се публикуват данни за обществените поръчки; отменихме такса "Добър ден" по инициатива на сдружението СОПА. Тя е била въведена през 2008 г. и е задължавала гражданите да плащат такса за издаване на служебна бележка за липса на задължения към местната хазна като условие за извършване на исканата административна услуга.

Разбира се, полагаме усилия за привличане на външни инвеститори - за краткото време, през което управлявам, тук бяха открити два офиса на световни IT компании - Concentrix и Sitel, които откриха по 100 работни места. Това е ясен знак, че Варна вече привлича водещите международни компании с младите си образовани хора. В града пилотно отвори офис и Агенцията за малък и среден бизнес, в помощ на местните предприемачи.

- Как ще бъдат решени проблемите с чистотата, с паркирането?

- Да, това са сериозни проблеми, нерешавани с години! Наследихме 15-годишни концесионни договори за чистотата, с морално остарели изисквания! За 2 г. наложих санкции на изпълнителите за над 788 000 лв., но резултатът пак не бе задоволителен. Затова вече е в ход нова обществена поръчка, с нови изисквания - за модерна техника за почистване и миене на тротоари, улици и площади, за нови контейнери, по-често събиране отпадъците и т.н.

Що се отнася до проблема с паркирането - той ще бъде решен с въвеждане на "Синя зона" и изграждане на паркинги. Работим активно по проекта съвместно с международен консултант. Успоредно с това проектираме паркинги - само в новата сграда на библиотеката, за която обявихме международен конкурс, ще има паркинг на 3 нива с около 300-350 места.

Поетапно решаваме и още един наболял проблем - липсата на ВиК инфраструктура. Недопустимо е в ХХI в. хората да бъдат на воден режим. Затова взехме мерки - одобрени са 16 проекта за изграждане на ВиК инфраструктура на територията на общината. Започнахме подмяна на водопровода под езерото, за да спрем водните аварии в "Аспарухово". Направихме проект, от МРРБ осигуриха финансиране от 3 млн. лв. и вече работим на терен.

- Подкрепихте с ентусиазъм инициативата на сдружение "Стара Варна" за възраждане на сградите, обявени за паметници на културата. Какво е свършено досега?

- Това е много важен приоритет за мен, защото възраждането на Стара Варна означава съхраняване на паметта на града. Обновихме и разширихме списъка със защитените сгради, защото

допреди 2 г. масово се събаряха къщи с прекрасна архитектура

Те изчезваха от картата на Варна, а с тях изчезваше и историята на града. Един от фрапантните случаи бе с т.нар. Картофена къща, която бе съборена през октомври 2008 г.! В момента собствениците на имота са завели искова молба срещу община Варна за над 5,9 млн. лв. - обезщетения за ефективни вреди и пропуснати ползи. Защото общинарите хем са им разрешили да я съборят, хем после са наложили вето за нов строеж. Днес тези къщи не само са защитени, но и работим за осигуряване на европейско финансиране за ремонт на фасадите им. Три сгради - недвижими културни ценности на ул. "Шипка" 1 и 2 и на бул. "Княз Борис I" 46, в които община Варна има съсобственост, вече са реставрирани. Създадохме и специално звено за опазване и съхраняване на сградите, паметници на културата. Догодина предстои реставрацията на още 22 сгради. Успоредно с това работим и по възраждането на емблемите на Варна - зала "Конгресна" на ДКС, Юнашкия салон, Аспаруховия мост! Имаме амбицията да създаваме и нови символи - например новата сграда на Регионална библиотека "Пенчо Славейков", която ще изградим. Поел съм ангажимент за нова общинска галерия за художниците от Варна, както и за нова сграда за Младежкия дом.

- Какво предвижда програмата ви за запазване и увеличаване на зеленото богатство на града?

- Варна трябва да бъде зелен град! През изминалите 2 г. въведохме компенсаторна озеленителна програма, по която до момента са засети 1478 дървета. Наясно сме с дефицита на зелени площи, затова започнахме работа и вече сме готови с паркоустройствените планове за изграждане на два нови градски парка - в "Младост" и "Възраждане", както и за парка в "Аспарухово", където ще обновим и разширим зелените площи, ще има алеи, осветление, спортни и детски площадки. Продължаваме работа по обновяването и на парка във "Владиславово", както и в Морската градина. Ако за някои това е "предизборен брокат", за нас са инвестиции в зеленото богатство на града.

- Последен въпрос - как ще коментирате предизборната кампания и какво очаквате до финала?

- Кампания без смисъл, изпълнена с клишета, изпразнена от съдържание.

Кандидати, различаващи се само по цвета на вратовръзките си

"Дебати" без конкретни програми и решения за управлението на града. Дефицит на идеи, но пък изобилие на словесна агресия. Черен пиар! Очаквам да чуя всичко за себе си. И на частичните избори през 2013 г. беше така... И спечелих! Затова вярвам в добрата енергия на Варна. Нека на 25 октомври да бъдем активи и да гласуваме, за да бъде всеки един от нас част от промяната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай