Важно! Шестте етапа за закупуване на лекарство от аптека

Ето ги и тях

Важно! Шестте етапа за закупуване на лекарство от аптека | StandartNews.com

Мога ли да купя антибиотик без рецепта, лекар ми каза, че ще помогне? Всички лекарства ли се изписват вече електронно? Какво трябва да предоставя на фармацевта, когато отида в аптеката? Защо ми е необходима рецепта, след като това лекарство го купувам 10 г. свободно? Това са най-честите въпроси, които хората продължават да задават месец след въвеждането на новите електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Специално за читателите си “24 часа” систематизира пътя, който пациентите трябва да извървят, за да купят необходимия медикамент.

Пациентите трябва да запомнят шест основни стъпки, защото така ще си спестят време и нерви. Проверка на вестника показа, че това отнема от 2 часа до половин ден.

Първо, пациентът трябва да бъде прегледан от лекар, ако до три дни симптомите на предполагаемо заболяване не отшумяват. Лекарят не може да предпише лекарство по телефона, без да го е прегледал, категорични са специалистите.

“Пациентите трябва да разберат, че не може да им изпишем лекарство по телефона, или във вайбър,

обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

По думите ѝ напоследък хората чуват, че рецептите се изписват електронно, и мислят, че това означава дистанционно. “Рецепти изписваме само след извършен преглед”, категорично е джипито.

Второ. След като е установил здравословното състояние, специалистът преценява каква терапия да назначи.

Вирусните заболявания не се лекуват с антибиотици - само бактериалните. В сезона на вирусните заболявания специалистите напомнят, че температурата не се сваля с антибиотик. Обикновено симптомите на грип, коронавирус и респираторни вируси са температура, болка в гърлото и в мускулите. Следват запушен нос и отпадналост, обяснява д-р Николова.

“Не знам защо битува мнението, че когато имаш температура, е най-добре да я свалиш с антибиотик

Няма такова нещо - ясно и категорично трябва да се знае, че вирусната инфекция не може да бъде лекувана с антибиотик, защото антибиотиците лекуват и се справят с бактериалната инфекция”, коментира лекарката. Според нея е много важно да не се създаде резистентност в бактериите към големи групи антибиотици.

“Много внимателно трябва да употребяваме терапията с антибиотици тогава и само тогава, когато тя е необходима и то само с лекарско предписание”, обясни д-р Николова.

От 16 октомври здравното министерство въведе задължително антибиотиците да се изписват само на електронни рецепти. Пациентите трябваше да купуват медикамента, казвайки единствено своя ЕГН в аптеката, без да носят хартиени рецепти.

С въвеждането на електронните предписания здравното министерство опита да реши проблема с недостига им. А те липсват често не само в българската аптечна мрежа - стагнацията след пандемията от COVID-19 разстрои рязко производствения ритъм на фармацевтичните компании, липсваха и основни суровини от Китай и Индия, дори войната в Украйна усложни направата им.

На втори план целта на промяната бе да се намали броят на самолекуващите се с антибиотик

След разясненията на специалиста по отношение на терапията се тръгва към стъпка 3 - общопрактикуващият лекар изписва с електронна рецепта антибиотик и на електронна или хартиена (по свое желание) - всички останали медикаменти, необходими за лечението.

И оттук започва късането на нерви, казват пациентите. Вместо да разрешат проблемите с прекаленото желание “да се оправим по-бързо с антибиотик,

да е по-евтин, да се пие по-кратко и да е наличен  квартала,

 

  •  За да овладее хаоса, здравният министър проф. Христо Хинков е готов да даде гратисен период до април другата година, в който медиците да изписват и на хартия, и електронно
  •  Окончателното решение ще бъде взето в петък на среща на премиера с БЛС и фармацевтите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пациент
преди 5 месеца

Прекрасни условия за поощряване купуването на антибиотик "на черно". То затова е и измислено - да не мислите, че е за улеснение на пациента. А и туристическите фирми ще се радват на голям поток туристи до съседните държави.

Откажи