Ваксинираните с AstraZeneca да не се безпокоят

От Изпълнителната агенция по лекарствата увериха, че няма причина за безпокойство

Ваксинираните с AstraZeneca да не се безпокоят | StandartNews.com

Пациентите, които вече са имунизирани срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca, нямат причина за безпокойство, увериха от Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/.

Към момента няма основание да се смята, че ваксината е причина за настъпилите състояния, които не са описани като нежелани ефекти в информацията за тази ваксина, се казва в съобщение на Агенцията. Позицията на Комитета за лекарствена безопасност на ЕМА /PRAC/ е, че съотношението ползи-риск за тази ваксина остава положително. Броят на тромбо-емболичните събития при ваксинирани хора не е по-голям от броя на такива събития, наблюдавани в общата популация хора.

"АстраЗенека" (AstraZeneca plc) публикува изявление, в което твърди, че данните на компанията за безопасността на нейните ваксини срещу коронавирус не показват доказателства за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, за каквито случаи беше докладвано от няколко европейски държави през последните дни.

"Анализът на нашите данни за безопасност на повече от 10 милиона записа не е показал доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при която и да е определена възрастова група, пол, партида или в която и да е държава с Covid-19 ваксина на AstraZeneca. Всъщност наблюдаваният брой на тези видове събития е значително по-малък при ваксинираните, отколкото би се очаквало сред общото население", се отбелязва в изявлението, цитирано от CNN.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай