Ваксини против грип още няма. Какво да правим?

Количеството на получените ваксини ще бъде крайно недостатъчно

Ваксини против грип още няма. Какво да правим? | StandartNews.com

Стотици хиляди противогрипни ваксини са необходими на България, а няма кой да изпълни такава поръчка, призна председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR във връзка с втората партида имунизационни средства, която трябва да пристигне в страната днес.

"Ваксините са в България в момента, но още не са в аптеките. Хората и да се струпват сега пред аптеките, няма какво да купят. Ваксините са много по-малко, отколкото очаквахме. Има аптеки, които ще получат по 5-10 ваксини. Има записали се по 200-300 души в аптека, а ще дойдат 5-10-15 ваксини. Голяма част от ваксините са отделени за лечебните заведения. Може би има и друга част, които са отделени за GP-тата", заяви Костов.

По думите му няма смисъл от струпване пред аптеките, защото количеството на получените ваксини ще бъде крайно недостатъчно.

Ние очаквахме да получим поне колкото миналата година, а реално ще получим десетки пъти по-малко. Обяснението е, че тези 70 000 ваксини са предназначени не за населението, за лекари и други цели. Работещите на първа линия контактуват с над 1000-2000 човека на ден. Хубаво е те да бъдат ваксинирани. Хората ще хукнат към аптеките, но нито днес, нито утре, нито вдругиден ще има ваксини. Ще има много малко, които ще изчезнат бързо, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той подчерта, че противогрипната ваксина не гарантира 100% ефективност.

Самата ваксина даже не пази на 100% от грип. Ефективността ѝ е между 36 и 50%. Може да се заразите от друг щам, но и да се заразите от същия щам, пак няма гаранция. Последната седмица, след като рязко скочи заразяването с COVID-19, търсенето на маски скочи с над 20%. Продуктите за имунитет се търсят с над 35% повече. Специфично нещо, което показва, че COVID-19 се разширява, е, че започнаха да се търсят уреди, които измерват сатурацията на кръвта. Има хора, които търсят тези уреди, защото имат затруднения в дишането, обясни специалистът.

Костов сподели още, че има сериозно поевтиняване на маски, дезинфектанти и други лекарствени продукти в аптеките. Продажбите на маски са се увеличили над 100 пъти в сравнение със същия период на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай