Сряда,

Ужасът в Инфекциозна болница. Лекувано ли е дете с опасен хепатит?

От: Рачо Рачев -
2623
Ужасът в Инфекциозна болница. Лекувано ли е дете с опасен хепатит?
A
A
A

В Инфекциозна болница в София е било лекувано 4-годишно дете с неизяснен хепатит, съобщи вчера доц. Атанас Мангъров. Детето е било изписано в много добро общо състояние. „Хепатитът е с неизяснен произход, но дали е този, за който съобщават редица държави, не мога да кажа“, уточни Мангъров.

Директорът на Инфекциозна болница (с пълно име Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести) проф. Татяна Червенякова разкри тази сутрин пред бТВ, че детето е било насочено там преди около 10 дни.

Имало е завишени трансаминази - доста над обичайното ниво, които показват възпалителен процес. Детето не е имало жълтеница, възстановило се е бързо и е било изписано.

„Още с постъпването му се направиха всички изследвания, които трябва, подозирайки за остър възпалителен процес на черния дроб. Резултатите са негативни. Процедурата е такава, че то се вика на контролен преглед след около месец и се наблюдава в рамките на 3 до 6 месеца, ако има отклонения“, поясни още директорката.

„В случая ние говорим за възпалителен процес на черния дроб, който е завършил благополучно, с положителна динамика“, допълни проф. Татяна Червенякова.

Междувременно стана ясно, че се увеличават случаите на т.нар. маймунска шарка във Великобритания, Португалия и Испания. В тази връзка тя обясни, че това е заболяване, което е известно на инфекционистите още от 70-те години. Има такива случа и те са характерни за Африка.

Нарича се маймунска шарка, защото източник на инфекцията са маймуни и защото се появява характерен обрив.

„Лично ние в България не сме го наблюдавали това заболяване, но с развитието на комуникативните връзки и с пътуванията трябва да сме нащрек. Но не мисля, че това заболяване ще представлява проблем за диагностицирането му“, коментира проф. Червенякова.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com