Утвърждаваме Русе като град лидер

Утвърждаваме Русе като град лидер | StandartNews.com

Пламен Стоилов, кмет на Русе и кандидат на ГЕРБ за нов мандат

- Г-н Стоилов, кои бяха ключовите моменти и проекти, по които работихте през изминалия мандат?

- Реализирахме мащабни инфраструктурни проекти, които русенци очакваха от десетилетия. Приоритетно инвестирахме в транспортната инфраструктура. Открихме реконструирания булевард "Тутракан", който подобри свързаността между центровете на Русе и Гюргево през Дунав мост. Освен това изграждаме важни градски артерии, с които приобщаваме периферните територии и квартали към центъра. Вече заработи и център за управление на трафика, който стриктно ще следи за графика на автобуси и тролеи. Това е нашето разбиране за интелигентно управление на транспорта, заедно с видеонаблюдение на 15 възлови кръстовища. Предстои да кандидатстваме с проект в настоящия програмен период и да закупим нови превозни средства, както и да въведем нова маршрутна схема и достъп до транспортни връзки на целия град и малките населени места. Не на последно място предвиждаме ремонт и обезопасяване на подлезите в Русе. Работим и по реализирането на 14-километрова веломрежа в града.

- Казвате, че сбъдвате мечти на русенци, какво конкретно имате предвид?

- Дълго време русенци очакваха благоустрояването на ул. "Александровска" в участъка от пл. "Свобода" до пл. "Батенберг", проект, който вече е реализиран и даде съвсем нов облик на центъра. Съществен напредък постигнахме и в модернизирането на музейния ансамбъл на града - ремонтирахме сградата на Регионалния исторически музей, отворихме прилежащия към него лапидариум, както и две емблематични сгради - Екомузея и къщата музей "Баба Тонка". Откриването на новата многофункционална зала "Булстрад Арена" е сбъдната мечта за моите съграждани. Тя даде шанс да сме домакини на елитни спортни състезания и концерти.
В крайна сметка оценката за това дали и доколко добре сме се справили ще дадат русенци, а - убеден съм - те няма как да останат безразлични към усилията, които полагаме, за да докажем, че Русе основателно е наричан "малката Виена".

- Постигнахте ли целите, които си поставихте при предишните избори?

- Целта беше една - промяната. По време на предишните избори хората бяха скептични и недоверчиви. Беше трудно, но стъпка по стъпка станахме добър екип. За да вярват хората в теб, трябва и ти да им се довериш, да споделяш техните проблеми, да търсиш решенията заедно с тях. Затова казвам, че гражданите са част от моя екип. И заедно с тях постигнахме основната цел - да възродим Русе.
През следващия мандат ще продължим да работим с високи темпове, за да утвърждаваме Русе като един модерен и иновативен град, предпочитан за младите хора. Да не забравяме, че през 2016-а година Русе ще е Европейски град на спорта. Затова продължаваме да изграждаме съоръжения за масов спорт в училища, детски градини и междублокови пространства, ще довършим ремонта на Гребната база и ще изградим басейн с олимпийски размери.

- От какво още се нуждае Русе?

- През следващите 4 г. предстои да подменим цялото улично осветление с ново, модерно и енергийноефективно. Основен акцент през настоящия програмен период е благоустрояването на междублоковите пространства, ремонт на улици и тротоари и постигане на баланс в развитието на центъра и кварталите. Ще благоустроим крайбрежната зона и парка на младежта и ще ги превърнем в привлекателно място за разходка, отдих и спорт на русенци. Русе най-после ще се обърне с лице към Дунав с нови пасарелки, по-широк булевард "Придунавски", по който ще се движи градски транспорт, сцена на открито, детски и спортни площадки. След като лесопарк "Липник" и западен парк "Приста" преминаха към Община Русе, ще работим за тяхното развитие.

- Какви са амбициите ви за Русе, ако спечелите идващите избори?

- Продължаваме все така упорито да утвърждаваме Русе като град лидер, най-добър град за живеене в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай