Удар от здравната каса. Какво съобщиха

25 процента по-скъпи клинични пътеки от 1 май

Удар от здравната каса. Какво съобщиха | StandartNews.com

По-високи цени на клиничните пътеки от 1 май, като е заложено средно увеличение от 25%. За първи път по-високите цени са обвързани със заплатите в болниците, съобщава БНТ.

Надзорният съвет на здравната каса предлага от 1 август 25% увеличение на клиничните пътеки да получават лечебните заведения, които осигурят заплата средно 2 000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар. Това е заложено в Колективния трудов договор за тази година.

Болниците, които не постигнат заплатите заложени в него, ще получават 15% увеличение на цените на клиничните пътеки. Промяната е заложена в анекса към Националния рамков договор, който се очаква да бъде подписан от здравната каса и лекарския съюз до края на седмицата.

"Брутните работни заплати в много лечебни заведения са високи. Много над тези стойности по КТД. За общинските болници имаме време до август да помислим по какъв начин да ги подпомогнем. Единственото, от което има риск, е да останат възнагражденията на работещите в общинските болници по-ниски. Няма риск от фалити", каза доц. Васил Пандов - председател на НС на НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай