Училищата стриктно спазват мерките

Дискотеките ще продължат работа при 50% заетост

Училищата стриктно спазват мерките | StandartNews.com

Училищата стриктно спазват мерките

Извършихме над 800 инспекции, има достатъчно дезинфектанти, казва директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"


Дискотеките ще продължат работа при 50% заетост

Александра Равначка

- Д-р Пенчев, съвсем скоро стартира учебната година. Какъв анализ можем да направим до момента? Успешно ли се справят училищата със спазването на всички мерки и по-конкретно с дезинфекцирането на класните стаи?
- Преди и след началото на новата учебна година са извършени над 800 инспекции с цел оценка на материалната база, въведените противоепидемични мерки и "Насоките за работа на системата на предучилищното и училищното образование през 2020-2021 година в условието на COVID-19", като са проверени всички функциониращи училища на територията на София.
При същите е констатирано, че са осигурени достатъчно количества дезинфекционни средства, в срок на годност, разрешени от Министерство на здравеопазването и подходящи за целта.
Ръководствата на учебните заведения са запознати с публикуваните на сайта на Министерство на образованието и науката задължителни и препоръчителни противоепидемични мерки. Стриктно и отговорно подхождат към задълженията си по опазване здравето на учениците и педагогическия персонал и осигуряване на здравословна, жизнена среда за нормално физическо и психическо развитие на децата.
- Да очакваме ли увеличение на заразените с COVID-19 през идващите месеци?
- Да, през идващите месеци се очаква увеличение на положителните случаи.
- Какви са Вашите прогнози конкретно за зимния период?
- На този етап не може да се правят конкретни прогнози.
- През лятото ресторантите работеха на открито. В каква обстановка и с какви мерки ще продължат да работят през зимата?
- Работата на ресторантите ще е съобразно разпоредените мерки в заповед ХРД-01-549/30.09.2020 г. на Министъра на здравеопазването: "Посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито и на открито се допускат при заетост на местата не повече от един човек на квадратен метър от общия им капацитет, при условията на т. 12 и съобразно указанията по т. II."
- Ще има ли затягане на мерките и кога?
- Анализ на ситуацията и корективни действия се планират и провеждат на национално ниво.
- Какъв е капацитетът на болничните легла и подготвени ли сме за възможен "бум" на заразени?
- В момента в София-град функционират 287 легла за наблюдение и лечение на пациенти с Ковид инфекция в неусложнено сътояние и 79 легла за пациенти с Ковид инфекция, нуждаещи се от интензивно лечение.
Към 1 октомври 2020 г. са хоспитализирани 129 пациенти в неусложнено състояние и 25 - на интензивно лечение. Данните показват, че по-малко от половината легла за пациенти в неусложнено състояние са заети - 44,94%, а само 1/3 от леглата за интензивно лечение са заети - 31,64%.
Следователно сме подготвени за възможен повишен брой заболели.
В допълнение има готовност да се разкрият структури за лечение на пациенти с Ковид инфекция и в други лечебни заведения за болнична помощ.
- В случай, че имам симптоми като кашлица, температура или др., какво следва оттук нататък? Какъв е протоколът - към кого трябва да се обърна и от кого трябва да поискам съвет или насока какво да правя?
- При проява на симптоми трябва да се обръщате към личния си лекар и по негова преценка са последващите действия.
- Какво се случва с хората, които нямат възможност да заплатят последващия PCR тест?
- Изследване се прави когато дадено лице има проявена симптоматика или клиника. Същият след консултация с личния лекар се насочва към лечебно заведение, където се провежда изследване. Лицата с клинична симптоматика се изследват безплатно за пациента чрез направление или в болничното заведение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай