Четвъртък,

Училищата са много рискови за заразата

От: Редактор -
219
Училищата са много рискови за заразата
A
A
A

С еднократното тестване на учителите няма да постигнем кой знае какво, защото голяма част от учителите не искат да се тестват. Това тестване трябва да е периодично. Това заяви математикът Петър Велков пред БНР. По думите му скритата заболеваемост е сред децата.

Според Велков отварянето на училищата е рисково.

Към момента данните са обнадеждаващи. "Мерките работят, затова имаме и солиден спад от около 60% в смъртността, съответно хоспитализираните хора и около 35% е спадът при критичните случаи. Това са три ключови показателя."

По думите му е притеснително, че все още не е ефективна системата на тестване, проследяване и карантиниране. Едва 10 хиляди е броят на карантинираните лица у нас. Всеки позитивен би следвало да има от 3 до 5 души лица от първи ред, които да се карантинират. По думите му абсолютният минимум на карантинираните у нас трябва да е 26-27 хиляди души, ако всеки заразен има по 1 контактно лице.

Проблем ще е, когато новият щам стане доминантен в обществото, както се случи в Западна Европа, заяви Петър Велков. Според него трябва да сме "много предпазливи при отварянето".

Той даде примери със Западна Европа, където при високи нива на заболеваемост в обществото, тези показатели не могат да се снижат при работещи училища.

Със сигурност ще се увеличава заболеваемостта при разпускане на мерките, допълни преподавателят.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com