Учени казаха как се развива имунитетът срещу Ковид

Описаха ролята на В и Т-клетките

Учени казаха как се развива имунитетът срещу Ковид | StandartNews.com

Австралийски учени описаха развитието на имунитета през четирите месеца след заразяването с COVID-19. Първите две месеца нивата на антитела рязко спадат. Но след това спадът се забавя значително. Констатациите показват, че ваксините COVID-19 в идеалния случай трябва да предизвикат по-силни реакции на антитела, отколкото естествената инфекция. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Communications, съобщи РИА Новости.

Изследователи от Университета в Мелбърн, заедно с колеги от Института Кърби от Университета на Нов Южен Уелс и Университета Флиндърс, изучават динамиката на промените във времето в реакцията на имунната система на човека, особено В и Т клетките, към скока протеин на коронавируса на SARS-CoV-2. Шиповият протеин, или шипният протеин, позволява на вируса да се прикрепи към човешките клетки, да проникне в тях и да се размножи там, така че е важно да се разбере как неутрализиращите антитела ще реагират на този протеин, когато бъдат рефектирани.

В този случай функциите на различните видове имунни клетки са различни: В-клетките разпознават чужди структури на вируса - антигени и са отговорни за производството на антитела, а Т-клетките подпомагат развитието на отговора на В-клетките, регулират и насочват имунитета, а също така изпълняват убийствени функции по отношение на вируса.

Авторите на проучването установяват, че през четирите месеца, през които са проследявали пациентите с COVID-19, броят на В-клетките, разпознаващи шип протеина, се е увеличил при почти всички от тях, независимо от тежестта на заболяването.

"Това е интересно. Нашата работа и други скорошни проучвания показват, че В-клетките продължават да се натрупват и потенциално да се развиват с течение на времето", каза ръководителят на изследването д-р Дженифър Джуно, старши сътрудник в Института по инфекции и изследвания, в съобщение за пресата от университета на Мелбърн.

Това трябва да е полезно за защита, тъй като в случай на реинфекция тези "клетки на паметта" трябва да бъдат активирани отново.

Авторите отбелязват, че все още не е известно колко антитела са необходими за защита срещу повторна инфекция, било то ваксина или естествен вирус, и колко дълго тази защита ще остане ефективна. Резултатите от наскоро завършени проучвания във фаза 3 на редица ваксини показват, че имунната защита, предоставена от ваксините, изглежда е по-силна от тази, която се появява след естествена инфекция.

"Данните от водещи ваксини показват, че те произвеждат поне два пъти повече антитела от естествените инфекции и това е много обнадеждаващо", казва д-р Джуно. "Въпреки че все още не знаем колко антитела всъщност са необходими за защита. Освен това, остава да се види дали тези В-клетки с памет могат да помогнат на имунната система да разпознае и защити срещу новите варианти на вируса SARS-CoV-2, които се появяват в момента. ", допълни ученият.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай