Вторник,

Трябва ли децата под 5 г. да носят маски?

От: СТАНДАРТ -
308
Трябва ли децата под 5 г. да носят маски?
A
A
A

Трябва ли децата под 5 г. да носят маски? Отговор на този въпрос даде д-р Таня Андреева, педиатър и детски ревматолог.

„Децата под 5-годишна възраст не трябва да носят маски. Те не могат да ги пазят чисти, не ги носят правилно, пипат ги постоянно. Освен това въглеродният диоксид, който издишват, може да затрудни дишането им”, коментира експертът пред Нова телевизия.

„Не смятам, че е необходимо през цялото време в училище децата да носят маска. В клас те имат твърде близък контакт. Маските трябва да се ползват в коридорите и общите пространства, за да не се смесват отделните групи", поясни д-р Андреева.

По думите й дистанционното обучение доведе до редица проблеми. „Част от децата останаха затворени и тези, които живеят в апартаменти, престанаха дори да искат да излизат. Те се страхува да играят с връстниците си. Престанаха да се движат, започнаха да спят неспокойно, ядяха по-често, допълни тя.

При случай на коронавирус родителят трябва по най-бързия начин да вземе детето си от училище и да се обади на личния лекар, категорична бе лекарката. „При децата вирусът отново се установява с PCR или бърз тест. Много по-рядко при тях е възможно да има усложнения, за които постоянно се говори", поясни детският ревматолог. И заяви, че добрата храна, движението и добрият сън са много важни за изграждането на силен имунитет. Тя апелира родителите да не прекаляват с имуностимулаторите.

 

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com