Тройни заплати за лекари в общини с недостиг

Държавата ще дава допълнително пари за непривлекателните райони

Тройни заплати за лекари в общини с недостиг | StandartNews.com

Правителството разработва програма за осигуряването на лекари и сестри в регионите в цялата страна, където има недостиг на кадри. За целта се работи съвместно с Националното сдружение на общините в България, като се събира информация за наличието на общински жилища във всяка една община, които могат да бъдат предоставени на лекари и сестри. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който бе с премиера Борисов на посещение в Пазарджик.

„Директорите на лечебните заведения ще имат ангажимент да назначат лекарите и сестрите в съответните региони, а ние ще субсидираме общините с допълнителни средства“, посочи здравният министър. Така на практика общината ще дава допълнителен стълб към заплатата на медицинските специалисти, държавата също ще осигурява допълнително средства за възнаграждението им и ще се постигне тристълбово финансиране на медицинските екипи за работа в непривлекателни региони. „По този начин ще гарантираме здравеопазването във всяка една точка на страната и бъдещето на всяко едно лечебно заведение“, каза министър Ангелов.

Премиерът Борисов отбеляза, че правителството отпуска финансиране не само на големите лечебни заведения, а на нуждаещите се болници в страната, независимо къде се намират. Министър-председателят добави, че се осигуряват и 1 милион лева за ангиограф в болницата в Пазарджик за всички пациенти, при които се налагат спешни кардиологични интервенции. А взетото преди месец на заседание на правителството решение за обявяването на професията на професионалистите по здравни грижи за приоритетна специалност показва силната ангажираност на държавата и подкрепата й към съсловието.

„Поздравете докторите и сестрите, благодарение на тях броят на излекуваните и оздравелите е по-голям от заболелите. Това го дължим изцяло на тяхната денонощна работа и на всичките организации, които Министерството на здравеопазването в момента прави“, заяви премиерът Борисов пред представителите на болницата в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай