Вторник,

Трима носители на наградата на името на д-р Атанас Дафовски

От: Ирина Ангелова -
164
Трима носители на наградата на името на д-р Атанас Дафовски
A
A
A

Национална награда на името на известния лекар д-р Атанас Дафовски учреди областната болница в Кърджали. Това стана по повод 100 години от рождението на именития медик, патрон на най–голямото лечебно заведение в Източните Родопи.
„Призът ще се връчва за високи постижения в медицината, здравеопазването и науката по време на кръгли годишнини и при определени поводи с решение на Съвета на директорите на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали”, обяви изпълнителният директор на болницата проф. д-р Тодор Черкезов.

Първи носители на националаната наградата станаха акад. д-р Богдан Петрунов, доц. д-р Андрей Кехайов и кърджалийският анестезиолог д-р Недялка Джангозова. На специалната церемония присъстваха областният управител Никола Чанев, зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова и главният експерт в Министерството на здравеопазването Катя Паракозова, шефове на здравни заведения в Кърджали, лекари, медицински специалисти.
       
Д-р Дафовски е значима личност в сферата на здравеопазването на област Кърджали. Той е управлявал болницата в периода 1961-1982 г. По негово време са изградени новите корпуси на областната болница, благодарение на добрата му кадрова политика в лечебното заведение са  работили висококвалифицирани лекари, с които би се гордяла всяка болница в страната. През 2018 г д-р Дафовски е удостоен посмъртно със званието почетен гражданин на Кърджали.
       
По повод годишнината от рождението на д-р Атанас Дафовски акад. д-р Богдан Петрунов изнесе лекция пред лекарската гилдия на тема „Алергията – съвременно социално значимо заболяване”, а по-късно ръководството на болницата, лекари и граждани на Кърджали поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на именития лекар.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички