Петък,

Тревожно. Все повече деца имат високо кръвно налягане

От: Редакция -
2034
Тревожно. Все повече деца имат високо кръвно налягане
A
A
A

Все повече деца постъпват с високо кръвно налягане вследствие на наднормено тегло в Националната кардиологична болница. Такава е тенденция за килограмите при подрастващите в целият свят, съобщава БНТ. Това води до по-голям процент деца, които страдат от хроничното заболяване затлъстяване. В Европа едно от три деца е с наднормено тегло.Голяма част от децата постъпили в кардиологичното отделение, при които е извършена сърдечна операция между 8 и 10-годишна възраст се наблюдава повишаване на теглото.

"До голяма степен това е свързано с ограничаване на родителите на тяхната физическа активност, защото сърцето е болно и те се уморят, но ние не знаем дали вследствие на болното сърце или се уморяват, защото са детренирани. За щастие в Националната кардиологична болница има апаратура, с която при деца над 10 -годишна възраст ние може да диагностицираме умората", каза проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология. 

При затлъстяването и наднорменото тегло семейството е ключът за това какви хранителни навици ще изгради в детето. Според експертите, друг проблем е, че все по-голяма част от времето си прекават пред екрана на телефона, а не в игри или физическа дейност.

"Факт е, че в днешно време сме свидетели на това метаболитният синдром с всичките му заболявания - затлъстяване, диабет, хипертония, висок холестерол. Това заболяване се подмладява, т.е., ако преди години е характерно за 40-50-годишна възраст, към момента виждаме деца на 10 години със същите заболявания както при големите. В днешно време има подмладяване на затлъстването и на съпътстващите го заболявания", каза д-р Мария Калинкова – ендокринолог.

Половината от децата между 7 и 9 години в страната са с наднормено тегло. Това са най-новите данни на Световната здравна организация. Според доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, храненето в детските градини и училищата е контролирано и здравословно:

"Един европейски проект, който е сред деца от осем европейски държави затова да се наблюдава как се хранят, колко се движат в градините и се установява, че в България най-малко се движат децата. Промяната, според мен, е насока в симулиране на физическата активност". В някои случаи при юношите се налага и прием на медикаменти за подтискане на апетита.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com