Събота,

Тест хваща рак 4 години преди симптомите

От: Стандарт -
324
Тест хваща рак 4 години преди симптомите
A
A
A

Кръвен тест може да засича злокачествени заболявания до четири години преди появата на първи симптоми, съобщи електронното издание на британския в. "Гардиън".

Екип учени от Китай установил, че неинвазивният кръвен тест, наречен PanSeer, засича рак при 95 на сто от изследваните хора, които нямат никакви симптоми, но по-късно са диагностицирани със злокачествено заболяване, предаде БТА.

"Показахме, че пет вида рак могат да бъдат засичани чрез кръвен тест въз основа на метилиране на ДНК до четири години преди конвенционалните методи за диагностициране", пишат авторите на проучването в статия в сп."Нейчър Комюникейшънс".

Те поясняват, че тестът засича развитие на ракови клетки, които все още не са предизвикали симптоми или не са били засечени с други методи.
Изследването под ръководството на китайски специалисти не е първото, което съобщава за положителни резултати от кръвни тестове за ранна диагностика на рак. Според авторите му новото е, че доказват как рак може да бъде засечен, преди пациентите да имат каквито и да било индикации.

За разработването на теста учените са използвали проби от кръвна плазма, събирана от донори в Китай в периода 2004-2007 г. в рамките на широкомащабно проучване. 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com