Терапия със стволови клетки може да лекува COVID-19

Уникалната терапия със стволови клетки получи одобрение за лечение на коронавирус

Терапия със стволови клетки може да лекува COVID-19 | StandartNews.com

Уникалната терапия със стволови клетки получи одобрение за лечение на коронавирус

В цял свят текат безброй опити за създаване на безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19.Всички тези изследвания спомагат  за разработване на нови терапии , които да се използват в борбата с тази поразяваща пандемия . Огромен интерес в научните среди е приложение на терапия със стволови клетки: резултатите от две проучвания, проведени в Китай показват, че употребата на стволови клетки е  ефективно при случай на тежко болни пациенти от Covid-19 , а американската агенция по храните и лекарствата наскоро разреши  употреба на стволови клетки , чрез  интравенозни инфузии на пациенти с много лоша прогноза.
За да научим повече за научните разработки  със стволови клетки и как тази  терапия ще бъде  приложена на пациенти с COVID-19, потърсихме мнението на европейския лидер в тъканното банкиране  Future Health. Разговаряхме с Вили Пеева ,която е директор на Future Health за България.

- Можете ли да обясните ефекта , който има приложението на стволови клетки  върху имунната система  и защо това е особено важно за пациентите със COVID-19?
- Мезенхимни стволови клетки (MSCs) са многопотентни клетки, намиращи се на различни места в тялото, включително мастна тъкан, костен мозък, плацента и пъпна връв. Тези клетки могат лесно да бъдат събрани, изолирани, култивирани и използвани в клетъчна терапия. MSC играят положителна роля главно по два начина, а именно имуномодулиращи ефекти и способността да се диференцират. Няколко доклада показаха, че първата стъпка на патогенезата на COVID-19 е, че вирусът специфично разпознава, заразява и унищожава клетките. Имунната система и нейната регенеративна способност са компрометирани от възрастта и за съжаление, както много добре знаем, възрастните хора са силно засегнати от това заболяване, тъй като те са с много понижен имунитет. Проучванията на епидемията досега показват, че осем на 10 пациенти, които са поразени с тежък случай на коронавирус, ще бъдат над 65. Предполага се, че хората под 50-годишна възраст имат по-здрава имунна система от тези, които са по-възрастни. Разбира се не трябва да изключваме и факта че , младежката имунна система също  може да бъде засегната при някои състояния. Тук е и огромната роля на MSC , които използвани при пациенти, засегнати от цитокинната буря, могат да балансират имунната система, за да спрат свръхреакцията, без да я изключат напълно, така че имунната система да продължи да се бори с инфекцията. При пациенти в напреднала възраст Мезенхимните стволови клетки могат да подкрепят имунния отговор,-това вече е доказано от изпитанието на университета във Флорида, и да подпомогнат лечебния процес, абсолютно необходим след пораженията, генерирани от вируса.

- Г-жо Пеева , преди месеци в САЩ FDA одобри  използването на мезенхимните стволови клетки  и по-специално за алогенни (от донор) терапии . Какво означава това за нашите читатели, които може да не са запознати с процесите на трансплантация?
- Мезенхимните стволови клетки  са признати от FDA, както и от Европейската агенция по лекарствата (EMA) като терапия, която вече се е доказала като безопасна и ефективна в редица американски и европейски проучвания. Имайки предвид това и ранните китайски доклади за проучване относно ефикасността на МСК при лечението на тежки пациенти с COVID-19, FDA предостави одобрение за използване върху пациенти засегнато от коронавирус.
Лечението със стволови клетки, както и трансплантация на стволови клетки, могат да бъдат извършени  чрез прилагане на клетки взети от болния или от клетки взети от донор. Това се определя от лечението . От огромно значение е съвместимостта на стволовите клетки, която е 100 % когато са собствени и от 25 % до 83 % когато са между преки роднини, обикновено това са първа права линия на семейството.
Специалистите посочват няколко причини да се използва автоложна  употреба на мезенхимни стволови клетки като приоритетен начин, но като се има предвид, че производството на клетки може да отнеме значително време и в момента сме в спешна ситуация, ако пациентът вече не е банкирал MSC, единственият вариант е алогенната употреба. 

- Г-жо Пеева , какво представлява самата терапия със мезенхимни стволови клетки , тъй като това е ново за читателите?
- Нека да започна от това , че вече имаме 81 доказано излекувани пациенти от Covid -19 в Азиатските държави , чрез прилагане на мезенхимни стволови клетки. Този ценен материал може да бъде изолиран от няколко източника, включително мастна тъкан, костен мозък, плацента, тъкан от пъпна кръв и др. Броят на клетките, които могат се изолирани от тъканите, първоначално е малък за терапевтични протоколи, за които са нужни стотици милиони клетки. Ето защо трябва да се размножат в процес на култивиране, който обикновено изисква две до четири седмици. След като клетките са готови, пациентът ще получи лекарството на базата на интравенозни инфузии. Основата за разрешението на  такива процедури е  да бъдат  извършени само от акредитирани лаборатории .  Затова семействата трябва да са много, много информирани за акредитациите на лабораторията, която са избрали. 

Future Health е първата в Европа частна акредитирана лаборатория за съхранение на стволови клетки. Тя е и единствената в света носител на  короната за качество в продължение на 5 години , връчена от Кралицата на Великобритания, работи в над 94 държави на 6 континента и се смята от научните среди , че е една от най-акредитираните банки в света. В България се представлява от Медицински Център Афродита , клиника пионер в сферата на регенеративната медицина у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай