СЗО с 6 условия за отмяна на ограниченията

Изискванията бяха обявени от генералният директор на Световната здравна организация

СЗО с 6 условия за отмяна на ограниченията | StandartNews.com

Шест условия постави СЗО на страните, които искат да отменят въведените заради новия коронавирус ограничения. Изискванията бяха обявени от генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ДПА и БТА. В седмичното си обръщение към дипломати в Женева Гебрейесус заяви, че облекчаването на социалните и икономическите ограничения трябва да се извърши много предпазливо. "Ако се направи твърде бързо, рискуваме ново избухване на зараза, което може да е още по-тежко от сегашната ситуация", предупреди той. Ето и условията:

1. Правителствата трябва да се уверят, че епидемията от новия коронавирус е под контрол. Според новите насоки на СЗО това означава, че здравните власти трябва да знаят произхода на всеки отделен случай на заразяване и на всеки клъстър от заразени.

2. Националните здравни системи също така трябва да могат да откриват, тестват, изолират и лекуват всеки нов заразил се човек, а всички неотдавнашни социални контакти на всеки заразен трябва да бъдат проследени.

3. Страните, които искат да облекчат ограниченията си, трябва да ограничат рисковете от заразяване в потенциални огнища като болници и старчески домове.

4. Необходимо е да се въведат превантивни мерки на работните места, в училищата и на други основни места. Това включва физическо дистанциране, спазване на хигиена и, по възможност, измерване на температурата.

5. Страните трябва също така да контролират риска от внасяне на заразени от чужбина, като засичат заразените пътници и карантинират пристигащите от рискови държави.

6. Обществата да бъдат напълно информирани и ангажирани с приспособяването към новите норми на поведение, за да се избегнат нови заразявания.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай