СЗО обяви електронните цигари за вредни

Има и „недостатъчни доказателства“ в подкрепа на твърденията за тяхната ефективност в отказването от пушенето

СЗО обяви електронните цигари за вредни | StandartNews.com

Електронните цигари „без съмнение са вредни”, и трябва да бъдат подложени на регулации, заявиха от Световната здравна организация (СЗО). Нарастващата популярност на електронните цигари, устройствата, захранвани с батерии, които позволяват на потребителите да вдишват пристрастяващите никотинови течности, предизвика страхове сред политиците по света за ново пристрастяване на младите хора.

Макар вдишването да излага потребителите на по-ниски нива на токсини от тютюнопушенето, според СЗО устройствата все още представляват „риск за здравето“ им. „Въпреки че специфичното ниво на риск, свързано с ENDS (електронни системи за доставяне на никотин), все още не е окончателно оценено, ENDS несъмнено са вредни и следователно трябва да бъдат предмет на регулиране“, казва СЗО в нов доклад за глобалната епидемия от тютюнопушенето. Има и „недостатъчни доказателства“ в подкрепа на твърденията за тяхната ефективност в подпомагането на пушачите, които се опитват да откажат конвенционалните цигари, се казва в съобщението. „В повечето страни, в които те са на разположение, повечето потребители на електронни цигари продължават да използват електронни цигари и цигари едновременно, което има малък или никакъв положителен ефект върху риска за здравето“, се казва в доклада.

През последните години големите тютюневи компании агресивно продават електронни цигари и нагрявани тютюневи изделия, тъй като търсят нови клиенти. Те твърдят, че такива продукти са далеч по-малко опасни от традиционните цигари и могат да помогнат на някои пушачи напълно да преминат към „по-безопасни“ алтернативи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай