СЗО България: Взимането на антибиотици е неправилно

Основен проблем в болниците е лечението с най-евтините антибиотици

СЗО България: Взимането на антибиотици е неправилно | StandartNews.com

700 000 души в света ежегодно умират от антимикробна резистентост, броят на смъртните случаи в Европейския съюз е близо 25 000. Това съобщи представителят на Световната здравна организация в България Скендер Сила.

До 24 ноември се отбелязва Световната седмица за осведомеността за антимикробна резистентност.

Неправилната употреба на антимикробни лекарства е основният фактор за развитие на устойчиви на медикаменти патогенни организми, каза още Сила.

Неправомерно и прекомерно се употребяват антибиотици. Около това се обединиха Скендер Сила, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Основен проблем в болниците е лечението с най-евтините антибиотици, каза Кунчев и подчерта, че това би довело да поява на резистентност сред пациентите. Не отричаме употребата им, те имат своето място, но не може да се лекува само с тях, каза още той. 

Ангел Кунчев е категоричен, че антибиотиците трябва да се пият само по лекарско предписание. 

По думите на проф. Сербезова през последните дни се наблюдава свръх употреба на антибиотици:  

„Всеки втори с хронично заболяване приема неправилно лекарствата си, но такива явление се наблюдават и при приема на антибиотици... Не трябва да се взема антибиотик, предписан на друг. Трябва употребата да е отговорна“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай