Създават национална педиатрична болница

България е единствената европейска държава, която не разполага с аналогична детска болница

Създават национална педиатрична болница | StandartNews.com

Министерството на здравеопазването работи по създаване на национална многопрофилна педиатрична болница, в която на едно място да бъдат услугите по спешна и високоспециализирана консултативна педиатрична помощ, интензивно лечение на деца, включително с възможности за продължителна дихателна реанимация, неонатологична помощ, с възможности за обслужване на деца, родени с висока степен на недоносеност и изключително ниско тегло при раждане, комплексно обслужване на деца с вродени аномалии, хронични заболявания и увреждания и други тежки заболявания, услуги по продължително лечение, рехабилитация и палиативни грижи“. Това съобщи вчера здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.
 
Здравният министър уточни, че България е единствената европейска държава, която не разполага с аналогична детска болница.


В изказването си министърът посочи, че чрез изграждането на многофункционалната детска болница децата ще получават комплексно обслужване в рамките на една структура, ще им бъде гарантирана най-добрата медицинска грижа, ще бъде стимулирана и специализацията на младите лекари в областта на педиатрията. Според Кирил Ананиев детската болница не трябва да бъде търговско дружество. Тя ще работи както по клинични пътеки, финансирани от НЗОК, така и с подкрепа от държавата.

Министър Ананиев съобщи, че е изготвен ясен график за действие през следващите 6 месеца по структуриране на детската болница. Като първа стъпка той посочи внасяне в Народното събрание на законова промяна в Закона за лечебните заведения с цел преструктуриране на болница „Лозенец“ в многопрофилно лечебно заведение, осигуряващо комплексно лечение на деца. Статутът на лечебното заведение ще е по чл. 5 от Закона за лечебните заведения - като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването.
 
Ще бъде създадена експертна група, в която ще участват директорите на редица лечебни заведения, за да изготвят подробен план за действие за преструктуриране на наличните болнични структури в Университетска болница „Лозенец“, които не са свързани с лечението на деца. Към нея ще се включат и експерти по педиатрия и детски грижи с доказан професионален опит.

Ще бъде създадена и експертна група, която да изготви план за действие за всички правно-икономически и финансови промени в преструктурираните болници, от които ще излязат детските клиники и отделения, включително чрез промени в статута и в капитала на дружествата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай