Вторник,

Светът отбелязва Деня за борба със СПИН

От: Редактори -
187
Светът отбелязва Деня за борба със СПИН
A
A
A

Днес е Световният ден за борба с ХИВ/СПИН. По този случай в един от столичните молове по обяд ще бъде открита фотоизложбата „Предай нататък – Как не се предава ХИВ“. Целта й е да осведоми обществото, че ежедневният контакт с носителите на ХИВ е напълно безопасен и не крие рискове, предаде БНР.

С ХИВ човек може да се зарази единствено по полов и по кръвен път, но дори и така вече вирусът е непредаваем, ако носителят му се подлага на нужните терапии, уверява професор Марияна Стойчева - началник на Клиниката по инфекциозни болести в Пловдив: „Новите терапии са много мощни. Те в рамките на месец до три месеца, най-много до година, довеждат вируса до нива, които не могат да се открият с методите, с които разполагаме, т.е. вирусът го няма в кръвта, какво и в половите течности. Така че сексуалните контакти са абсолютно безрискови“.

В България 97% от ХИВ-позитивните, които се следят от лекарите се подлагат на терапии и при над 90 на сто от тях вирусният товар е неоткриваем.

Фотоизложбата „Предай нататък - Как не се предава ХИВ“ ще продължи до 10 декември. Тя ще бъде организирана и в други градове в страната през месец януари.

По-късно през деня жителите и гостите на София ще могат да се включат в традиционното шествие на доброволците на Столичната организация на БЧК. То ще тръгне в 17 часа от площад "Св. Неделя", ще премине по булевард „Витоша“ и ще приключи на Моста на влюбените, където участниците ще оформят с плат и запалени свещи червената панделка - международен символ на анти СПИН кампанията.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички