Светът отбелязва Деня за борба със СПИН

С ХИВ човек може да се зарази единствено по полов и по кръвен път, но дори и така вече вирусът е непредаваем, ако носителят му се подлага на нужните терапии

Светът отбелязва Деня за борба със СПИН | StandartNews.com

Днес е Световният ден за борба с ХИВ/СПИН. По този случай в един от столичните молове по обяд ще бъде открита фотоизложбата „Предай нататък – Как не се предава ХИВ“. Целта й е да осведоми обществото, че ежедневният контакт с носителите на ХИВ е напълно безопасен и не крие рискове, предаде БНР.

С ХИВ човек може да се зарази единствено по полов и по кръвен път, но дори и така вече вирусът е непредаваем, ако носителят му се подлага на нужните терапии, уверява професор Марияна Стойчева - началник на Клиниката по инфекциозни болести в Пловдив: „Новите терапии са много мощни. Те в рамките на месец до три месеца, най-много до година, довеждат вируса до нива, които не могат да се открият с методите, с които разполагаме, т.е. вирусът го няма в кръвта, какво и в половите течности. Така че сексуалните контакти са абсолютно безрискови“.

В България 97% от ХИВ-позитивните, които се следят от лекарите се подлагат на терапии и при над 90 на сто от тях вирусният товар е неоткриваем.

Фотоизложбата „Предай нататък - Как не се предава ХИВ“ ще продължи до 10 декември. Тя ще бъде организирана и в други градове в страната през месец януари.

По-късно през деня жителите и гостите на София ще могат да се включат в традиционното шествие на доброволците на Столичната организация на БЧК. То ще тръгне в 17 часа от площад "Св. Неделя", ще премине по булевард „Витоша“ и ще приключи на Моста на влюбените, където участниците ще оформят с плат и запалени свещи червената панделка - международен символ на анти СПИН кампанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай