Световна заплаха ли е китайският вирус

Отговорът в сряда на спешното заседание на СЗО

Световна заплаха ли е китайският вирус | StandartNews.com

Световната здравна организация ще проведе в сряда специална среща, на която експертите й ще се произнесат дали новия коронавирус, който популярно наричат "китайския вирус", вече е международна заплаха.
Досега специалистите на организацията твърдяха, че това е неизвестен щам от голямато семейство на вирусите, които могат да се развият бързо като болест от обикновена настинка до тежък остър респираторен синдром.

Най-голямото притеснение е дали 2019-nCov може да бъде така смъртоносен както вирусът ТОРС, който причини смъртта на 349 души в Китай и други 299 в Хонконг между 2002 и 2003 г. Засега има само едно френско предупреждение, че настоящият щам е на 80% генетично идентичен с ТОРС.

Спешното заседание на СЗО идва в момент, когато официално са налице 6 смъртни случай в Китай, 300 са болни.
Лекар в Хонконгския университет обаче публикува даанни за открити 1343 случая на вируса в Ухан и засили страховете за световна епидемия. Появиха се информации за наличие на коронавируса в Тайван, Тайланд, Южна Корея и Япония.

Паниката постепенно завладява целия свят.

В социалните мрежи вече вървят клипове за проверки на здравни специалисти на всички полети от и за Ухан, където е първоначалното огнище. Показват се хора, които ги свалят от самолетите при по-висока температура.  

Опасенията са, че вирусът се може да се разпространи по време на масовите пътувания за китайската Нова година.

Това, което се знае до момента за 2019-nCov е, че е тръгнал от животни, най-вероятно от рибния пазар в Ухан. Предава се от човек на човек вероятно при кихане и кашляне.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай