Строят чисто нова национална детска болница

До края на годината се очаква сегашният строеж да бъде бутнат

Строят чисто нова национална детска болница | StandartNews.com

Старият строеж от 80-те години на миналия век, предвиден за национална детска болница, ще бъде съборен и на негово място ще бъде построена нова модерна сграда. Това стана ясно след обществено обсъждане за бъдещото лечебно заведение. От фирмата изпълнител са готови на този вариант.

До края на годината се очаква сегашният строеж да бъде бутнат, а до една година, считано от днес, да започне строежът на национална детска болница.

"Нямаме време да се бавим. Събаряме сградата и изграждаме нова сграда за педиатрична болница, спазвайки срока на договора", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Наша обща отговорност е да се създаде такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа. Родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване, че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. С апаратурата, с която сме обезпечили лечебното заведение, могат да бъдат лекувани всички състояния и патологии при децата. Лекарите и сестрите, грижещи се за най-малките, да имат самочувствието на колегите, работещи в признати педиатрични клиники на запад, да им гарантираме условия за професионално развитие, а именно да бъде база за обучение на студенти и специализанти, в която да преподават най-добрите експерти по детско здравеопазване у нас“, посочи Ангелов.

По време на обсъждането беше показана и разработената от "Главболгарстрой" концепция и визията на бъдещата Националната многопрофилна детска болница, а след края му, министър Ангелов съобщи пред медиите, че бъдещата детска болница ще бъде в напълно нова сградата, сега съществуващата ще бъде съборена.

Изпълнителният директор на „Главболгарстрой“ Мая Пенчева каза, че независимо дали ще трябва да се събори сградата или не, това няма да промени договорената вече цена, която е на стойност 77 млн. лв. без ДДС. „Ние сме готови и за двата варианта. Ние бихме реконструирали, бихме съборили. Това трябва да каже възложителят. Ние дори не сме пристъпили към конструктивно обследване“, каза тя и уточни, че все още нямат старт и се надява днес да стане ясно по кой път ще се поеме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай