Спешна помощ се заяде със здравния министър, отново излиза на протест

Този път се очаква недоволните да разпънат палатки пред Министерския съвет и МЗ

Спешна помощ се заяде със здравния министър, отново излиза на протест | StandartNews.com

Работещи в Спешна помощ подновяват днес протестите си за по-високи заплати. Този път се очаква недоволните да разпънат палатки пред Министерския съвет и Министерството на здравеопазването.

От синдикат „Защита” считат, че към момента допълнителните средства, отпуснати от парламента, не са разпределени справедливо в центровете за Спешна помощ и продължават да настояват за равномерно разпределение.

От синдиката припомнят, че с писмо са поискали среща с премиера Николай Денков на 31-ви август, но до този момент не са получили отговор.

"Тристранната комисия опраска с 200 км/ч работещите в спешните центрове. Няма как да ни разпределят равно на калпак. Едно е 22% на 3000, едно е на 1000 лева. Увеличават ножицата непрекъснато. Всяват раздор и разделение между работещите в спешните центрове по длъжности." Този коментар направи в интервю за БНР Милена Атанасова, заместник-председател на Национален синдикат "Защита".

Обстановката е взривена от писмо на министъра на здравеопазването от 24.08. 2023 г. до директорите за спешна помощ, в което се казва, че в бюджета е предвидено единствено устойчиво заплащане на приетите в края на миналата година възнаграждения, поясни Атанасова относно подновяването на протестите на работещи в системата на спешната помощ. По думите ѝ никъде не се коментира увеличението на основните възнаграждения с 22% от началото на август.

Министърът официално излиза в медиите, че спира да си контактува с нас, защото поставяме въпроси, допълни Атанасова.

"Проф. Хинков, преди да коментира за заплатите на шофьорите, нека да се качи – има шофьори бол, които са готови да му дадат ключа на своята линейка, да отиде и да подкара", призова Милена Атанасова.

"Той даде обещание пред тези мъже – фелдшери, парамедици, шофьори. Накрая се изгаври с тях. Но това са ни политиците – благи на обещания."

"С тази политика на управление, с това несправедливо и недостойно възнаграждение на работещите в центровете, държавата се гаври не само с работещите в един от стълбовете на националната сигурност. Гаври се и с пациентите", заяви Милена Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай