"Спартанът" доведе двамата от Ухан

Слагат ги под карантина две седмици

"Спартанът" доведе двамата от Ухан | StandartNews.com
  • Слагат ги под карантина две седмици

Двамата български граждани, заявили, че искат да напуснат китайския град Ухан във връзка с разпространението на новия коронaвирус, пристигнаха от Франция в България. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Те кацнаха на Летище София на борда на военно-транспортния самолет "Спартан", придружени по време на полета от екип на Военно-медицинска академия. Сънародниците ни ще останат под карантина във ВМА. Те ще останат под карантира две седмици, в които ще имм бъдат направени всички тестове дали са болни от смъртоносния китайски вирус.

Днес следобед българите пристигнаха от Ухан във френския град Истър на борда на френски самолет, с който в рамките на общоевропейска операция от Ухан бяха изведени 251 души от различни националности.

Министерството на външните работи чрез посолствата ни в Пекин и Париж, както и Генералното ни консулство в Шанхай, съдейства за заминаването на българските граждани от Китай и за успешното им пристигане в България. Общоевропейската операция по улесняване на чуждестранни граждани, включително и българските, да напуснат Ухан бе организирана от Франция в сътрудничество с властите на Китай.

Затова премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до президента на Френската република Еманюел Макрон, в което от името на българското правителство и от свое име изрази огромна признателност за съдействието, което Франция оказа за извеждането на двамата български граждани от град Ухан, Китай, на борда на френския самолет.

"Българските граждани ще запазят топъл спомен за решителните действия на Франция, за проявената изключителна съпричастност и солидарност в този труден за цялата международна общност момент, в който тя помогна за спасяването от коронавируса на гражданите на десетки държави“, заяви премиерът Борисов в писмото си до френския президент Макрон.

Вчера българин с двойно гражданство се прибра от Ухан в Германия със самолет на германските военновъздушни сили, който евакуира над 100 човека от огнището на коронавируса.

Пътниците - 102 германци, и 26 чуждестранни граждани, ще бъдат прегледани в специално оборудван кът на терминала на летището.  След това тези, които са здрави, ще бъдат транспортирани с автобус до военна казарма близо до Гермерсхайм, където ще бъдат затворени под карантина в продължение на две седмици.

Самолетът трябваше да спре да презареди в Хелзинки, след като беше върнат от летищните власти в Москва под претекст, че летището няма капацитет да приеме самолета. Германският министър на здравеопазването Йенс Спан заяви, че пътниците, които са се качили на самолета, нямат симптоми на заболяване.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай