Петък,

„Софиямед“ с последно поколение лазерна система за лечение на урологични заболявания

От: Стандарт -
1321
„Софиямед“ с последно поколение лазерна система за лечение на урологични заболявания
A
A
A

Последно поколение холмиум лазерна система Quanta-Cyber Ho 100W функционира в Клиниката по Урология на УМБАЛ „Софиямед“.

Тя се прилага за миниинвазивно лечение на бъбречно-каменна болест – чрез „разпрашаване“ и раздробяване на камъните (конкрементите), независимо дали се намират в бъбрека или пикочния мехур. Технологията на холмиум лазера е златен стандарт при третирането на камъни.

Quanta-Cyber Ho 100W изключително успешно се прилага за трансуретрално лечение при доброкачествена хиперплазия на простата – отстраняване на доброкачествено разрасналата се тъкан, която е причина за затрудненото уриниране или така нареченото лечение: лазер на простата.

Благодарение на системата, произведена през 2023г. и заедно с другия комбиниран лазерен апарат в Клиниката, както и последно поколение ендоскопска и лапароскопска апаратура за миниинвазивни ендоскопски интервенции и последен модел робот 4-то поколение „Da Vinci“ Xi за роботизирана хирургия, лечебното заведение предлага най-комплексното и съвременно лечение на урологичните заболявания.

„За приложението на лазер за лечение на простатата няма ограничения по отношение на размера й - без значение е колко е увеличена. Използва се и при най-малкия, и при най-големия обем. Лазерът има прекрасно приложение и при разбиване на бъбречни-камъни с минимална травматичност за пациента, което благоприятства за по-краткия болничен престои и по-малкото усложнения. Наличната последно поколение апаратура и като цяло технологичният арсенал с който разполагаме в Клиниката, предоставят възможности на българския пациент да се лекува на световно ниво чрез всички възможни методи“, коментира проф. Калоян Давидов, д.м., началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Софиямед“.

Специалистът допълва, че предимствата на приложението на лазерните системи в урологията в последните години е огромно. Сред тях са по-малката кръвозагуба, по-малката оперативна травма, липсата на разрез или отвор откъм коремната стена, както и неограничен обем на простатата и размерите на камъка в бъбрека/уретера, които може да се третират. По отношение на операцията за увеличена простата, лазерът има преимущество дори и пред хирургията с роботизираната система „Da Vinci“.

Холмиум лазерната система Quanta “Cyber Ho 100” се дистрибутира в България от Vega Medical. Апаратурата е най-добрата към момента не само в Европа, но и в света за миниинвазивно лечение на бъбречно-каменна болест и доброкачествена хиперплазия на простатата.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията