София, Пловдив и Бургас вече имат ваксини

250 от тях ще останат за съхранение в морския град

София, Пловдив и Бургас вече имат ваксини | StandartNews.com

Общо 450 дози от ваксината срещу COVID-19 пристигнаха при засилени мерки за сигурност в сградата на РЗИ-Бургас. 250 от тях ще останат за съхранение в морския град, а останалата част ще бъде разпределена за Ямбол и Сливен.

Очаква се утре ваксинацията да започне около 10:00 ч. в близо 10 лечебни заведения в Бургас.

Завеждащият Covid сектора в Комплексния онкологичен център в Бургас д-р Теодор Попов, както и д-р Николай Киселков, лекар в отделението ще бъдат първите ваксинирани медици от общинската болница в града.

Имунизацията от утре ще се извършва във всички болници в града. 250 са лекарите, посочени в предварителните списъци, на които ще бъде поставена ваксина.

Близо 1900 медици на първа линия са изявили желание да се ваксинират на първия етап.

Първите количества ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек"  - 9750 дози, пристигнаха рано тази сутрин в България.  Те бяха транспортирани с хладилен камион от Белгия при температура минус 70 градуса и посрещнати в София от здравния министър преди да бъдат вкарани вхладилниците на "Бул Био".

Здравният министър обясни, че през месец януари се очакват допълнителни пратки от ваксините до достигане на 62 500 дози.

Кампанията за поставяне на ваксините започва официално утре едновременно във всички европейски страни. У нас това ще стане в три града  - София, Пловдив и Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай