Сънната апнея – хъркането може да крие риск

Това е сериозно състояние, което може да доведе до животозастрашаващи усложнения, предупреждава д-р Бисер Бонев

Сънната апнея – хъркането може да крие риск | StandartNews.com

Д-р Бисер Бонев завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив през 2002 г. Специалност по неврология придобива през 2012 г. Притежава сертификати за електромиография и за електроенцефалография. Работи в отделението по Неврология към УМБАЛ „Пълмед“ – Пловдив. Д-р Бонев коментира едно от най-честите нарушения на дишането по време на сън - синдром на обструктивна сънна апнея /ОСА/. ОСА се характеризира с повтарящи се прекъсвания /т.нар. апнеи/ - за повече от 10 секунди, или намалявания /т-нар. хипопнеи/ на въздушния поток. Основната причина за това е колапс на горни дихателни пътища по време на сън.

----

- Д-р Бонев, какви са рисковите фактори за поява на синдрома на ОСА?

- Най-засегнати са пациентите от мъжки пол, с наднормено тегло и на възраст над 40 г. Други предпоставки са къс врат /с обиколка над 41 см при мъже и над 38 см при жени/, голям език, големи сливици. Фамилната обремененост, ако член на семейството е със сънна апнея, също се счита за рисков фактор.

- Какви са другите характерни симптоми на синдрома на ОСА?

- Високото, често и периодично хъркане, честите събуждания през нощта, понякога придружени от чувство на задушаване, неспокоен сън, изпотяване, запушване на носа, болки в гърлото и сухота в устата са симптоми, на които трябва да обърнете внимание задължително. Ако през деня чувствате прекомерна сънливост, което особено при шофьори неизменно води до повишен риск от пътно-транспортни произшествия, ако сутрин се събуждате с главоболие, умора, изпитвате затруднение да се концентрирате и имате проблеми с паметта и ако като цяло се чувствате отпаднали, не губете време и насрочете преглед при специалист.

- Какви са последиците, ако не се обърне внимание навреме?

- При липса на лечение може да се развият редица сериозни заболявания или да се усложнят налични такива при пациента, като: депресия, нервност, агресия; високо кръвно налягане, трудно поддаващо се на лечение; исхемична болест на сърцето, камерни и надкамерни аритмии и остър коронарен синдром /в т.ч. и инфаркт на миокарда/. Състоянието би могло да предизвика сърдечна недостатъчност, затлъстяване, метаболитен синдром и захарен диабет, мозъчен инсулт, повишаване на честотата на пристъпите при епилепсия.

- Как може да се диагностицира и какво е лечението на сънната апнея?

- Метод на избор за диагностика на синдрома на ОСА е нощната полисомнография. От около една година в Медицински комплекс ”Пълмед” – Пловдив /УМБАЛ и ДКЦ/ се изследват пациенти, които имат повишен риск за поява на синдром на обструктивна сънна апнея. В момента разполагаме с полисомнограф с възможност за регистриране и анализиране на:

- позиция на тялото по време на сън

- въздушен поток, който преминава през горни дихателни пътища по време на дишане

- насищаемост на кръвта с кислород

- мускулната активност при пациенти, страдащи от скърцане със зъби по време на сън /бруксизъм/; двигателни нарушения на краката по време на сън

- оценка на сърдечната дейност

- оценка на мозъчна активност /използване на електроенцефалографски/ЕЕГ/електроди/

Лечение на избор при синдрома на ОСА е прилагане на СРАР устройства /continuous positive airway pressure - CPAP/, чрез които се създава постоянно позитивно налягане в дихателните пътища, не се наблюдава колапс на въздухоносните пътища и така се преустановяват епизодите на апнея и хъркане по време на сън. Настъпва подобрение в качеството на живот, концентрацията и работоспособността, силно намалява възможността за развитие на тежки усложнения от нарушение на съня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай