Слънцезащитен крем за бебе: необходимост или маркетингов трик

Всяко дете се нуждае от слънчева светлина за нормален растеж и развитие

Слънцезащитен крем за бебе: необходимост или маркетингов трик | StandartNews.com

Всяко дете се нуждае от слънчева светлина за нормален растеж и развитие. Под действието и се произвежда витамин D, който участва в образуването и укрепването на костната тъкан. Но както всяко лъчение, ултравиолетовите лъчи са опасни за нежната бебешка кожа. И тогава родителите са изправени пред много въпроси: какъв слънцезащитен крем за бебе да се избере? На какво да обърнете внимание при покупка? Как да го приложите правилно? Спрете да се притеснявате! Просто заедно с нас следвайте следващите препоръки от педиатри в САЩ и Европа.

Какви свойства трябва да притежава такъв продукт, за да се счита за “идеален”

Първо, потърсете термина "широк спектър" на етикета. Този вид крем ще Ви предпазва както от UV лъчи (вредни за кожата), така и от слънчево изгаряне. Освен това:

  • изберете защита с SPF 30. Многократно е доказано, че продукти с по-висок SPF не повишават много защитата;
  • натуралност. Съставът трябва да се основава на минерални филтри и билкови компоненти без ароматизатори. Активната съставка в списъка на съставките трябва да бъде цинков оксид или титанов диоксид. Това са физически бариери и те се абсорбират по-малко в кожата от съставките в химическите слънцезащитни продукти;

  • овлажняване. Формулата се основава на растителни масла и вещества, които имат овлажняващи и подхранващи свойства, които предотвратяват изсушаването на кожата. Освен това този крем трябва да има приятна текстура и липса на изразена миризма;
  • водоустойчивост. Не забравяйте, че дори водоустойчивият продукт трябва да се нанася повторно върху кожата на детето след къпане и използване на кърпа;
  • ако е възможно, избягвайте слънцезащитни спрейове. Трудно е да се разбере колко равномерно сте ги нанесли.

Освен това все още няма пълноценни проучвания за възможните рискове, когато детето вдишва такива кремове под формата на спрей.

Как да използвате правилно детски слънцезащитни продукти, за да не нараните бебето

За да избегнете случаите, в които детето не харесва процеса на нанасяне на крема, е капризно и плаче, опитните родители предлагат различни стратегии за нанасяне, например:

  1. Дайте на детето си избор от два вида слънцезащитни продукти от марки, на които имате доверие. При избора на крем процесът ще напомни на детето нова интересна игра. Ако има няколко деца, тогава играта може да продължи: поставете няколко капки от крема на всяко от тях на раменете, гърба, ръцете, гърдите и ги оставете да се разтриват. 
  2. Намерете оптималната си норма на приложение. Това е особено важно за родители с деца от аутистичния спектър или със сензорна чувствителност. Такива деца трябва да прилагат крема върху всяка област на кожата отделно.
  3. Слънцезащитният крем се нанася най-добре със синтетична козметична четка. Купете специално за детето и го оставете активно да се маже, нанасяйки крема с широки движения.
  4. Детето трябва да се маже със слънцезащитен крем 20 минути преди да излезе на слънце. Ако детето Ви играе във водата или плува, нанасяйте отново продукта на всеки 1-2 часа, за предпочитане по време на закуската на бебето. Докато бебето се храни, то се разсейва. Само 15-20 минути са достатъчни за лека закуска, която е необходима, за да може кремът да поеме. 
  5. Опитайте се да избягвате слънцезащитни продукти за бебета под 6 месеца. Вместо това пазете бебето си от слънцето и използвайте панама и дрехи като защита.

В края на деня кремът добре трябва да се измие. За кожата на тялото използвайте душ гел и вода. Не забравяйте, че мицеларните продукти са противопоказни за детската кожа – те са само за премахване на грим. SPF се премахва от лицето с вода и бебешко мляко. Необходимо е да избършете добре лицето, особено бузите. След измиване можете да нанесете овлажняващ или успокояващ агент.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай