Неделя,

Скъпоструващо лекарство за деца няма да бъде платено от НЗОК

От: Редакция -
1264
Скъпоструващо лекарство за деца няма да бъде платено от НЗОК
A
A
A

Сериозен здравен проблем след промени в нормативната уредба. Скъпоструващо лекарство е извадено от списъка с платени от здравната каса медикаменти при лечение на деца. Покрива се само при възрастни. 12-годишната Ралица страда от хроничен улцерозен колит.

Проявява се, когато е на 4 г., постепенно състоянието ѝ се влошава и миналата година се налага да започне лечение с медикамент за възрастни. След нормативната промяна родителите са шокирани.

„При поредното рутинно подаване на документи се оказа, че има изменение в Наредба 10 на МЗ, което забранява да се заплащат тези лекарства с публични средства. Досега можеше и на практика става куриозен случай – за възрастни се заплаща, за деца не“, каза за БТВ бащата на Ралица Мирослав Атанасов. „До момента Здравната каса покриваше лечението на децата, нуждаещи се от Ведолизомаб, ние очакваме в скоро време решение по казуса, защото прекъснем ли това лечение, за голяма част от тези пациенти ние нямаме какво да предложим. Заболяването ще рецидивира.

В случая с улцерозен колит може да се стигне и до оперативно лечение, което би инвалидизирало пациентите с тази диагноза“, обясни д-р Мила Байчева, детски гастроентеролог в специализирана болница проф. „Иван Митев“. Лечението изисква вливане на медикамента веднъж на всеки 8 седмици, което струва около 3000 лева. „Не знаем дали ще успеем да съберем тези пари, за да има следващо вливане. Абсолютно непосилно“, сподели Мила Атанасова, майка на Ралица.

В отговор до БТВ от здравното министерство посочват, че безопасността и ефикасността на Vedolizumab при лица до 17 години все още не са установени, поради което лекарствените продукти не се препоръчват за употреба деца или юноши. „Към момента Министерството извършва анализ на нормативната уредба, с цел изготвянето на съответните законодателни промени, чрез които да се създаде възможност за заплащане на лекарствени продукти, прилагани извън условията на разрешението за употреба за лица до 18-годишна възраст“, допълват от ведомството. А дотогава семейство Атанасови ще живеят в очакване и надежда за спасение на детето си. По темата работиха Габриела Андреева и Йордан Фотев.

По информация на сайта www.actualno.com


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички