Скандалът с болницата във Велинград трещи! Неприлични заплати

Сагата продължава над 2 месеца

Скандалът с болницата във Велинград трещи! Неприлични заплати | StandartNews.com

Над 2 месеца продължава сагата с Общинската болница във Велинград и отстраняването на нейния управител. След доказани злоупотреби Общинският съвет в града освобождава предсрочно управителя на болницата д-р Данчо Гурдев още през март. Освен това той е избран и незаконно, тъй като е подписал декларация с невярно съдържание относно трудовия си стаж.

Без да има законово право Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков връща решението на общинските съветници цели два пъти за прегласуване, с което директно се намесва в дейността им. Макар да няма законово право да оспорва техни решения, областният управител дори завежда административно дело в съда с оспорване на отстраняването на Гурдев с мотив, че то е незаконосъобразно. Всъщност той няма право на това, тъй като решението на Общинския съвет не е административен акт.

Така цели 2 месеца вписването в Търговския регистър на новоназначения управител на болничното заведение д-р Заприн Пепелов е умишлено възпрепятствано от действията на Величков. А това е довело до значителни финансови загуби на средства за общинското лечебно заведение.

Чрез действията си, областният управител руши и имиджа на президента и служебното правителство, коментират в болницата.

Защо обаче губернаторът предприема незаконни действия в подкрепа на никому неизвестен анестезиолог, който управлява общинската болница едва 6 месеца?

Величков е провален кандидат за депутат от листата на АБВ (която по-късно напуска), както и провален кандидат кмет на с. Црънча, и всячески се опитва да отговори на интересите на частния сектор.

Лекари в общинската болница подозират, че Величков защитава интересите на частната болница в Пазарджик МБАЛ „Хигия“. Това е предпочитаната и от д-р Гурдев болница, към която той редовно препраща пациенти на МБАЛ „Велинград“, при положение, че има областна болница в Пазарджик. По този начин той връща жеста към собственичката на МБАЛ „Хигия“, която участва в комисията, допуснала го до конкурса и избора му за Управител на МБАЛ Велинград, която също е подписала декларация с неверни данни.

В свое писмо до шефа си в Пазарджик, ръководителят на Центъра по спешна помощ във Велинград обяснява именно как д-р Гурдев е оказвал въздействие и натиск върху техни служители къде да се транспортират по-скъпо платени медицински случаи - а именно към МБАЛ „Хигия“. Гурдев издал и устна заповед до всички лекари от лечебното заведение да препращат пациенти към МБАЛ „Хигия“.

Прокарването на частните интереси няма как да не стигне до Общинския съвет в града. Негов заместник-председател е Венко Бозев. По време на сесията по отстраняването на д-р Гурдев очаквано той гласува с „против“. Причината – Бозев работи на основен трудов в МБАЛ „Велинград“ като експерт „Осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд” и не може да допусне неговият „шеф“ да бъде отстранен. Преди време от медийни публикации стана ясно, че Бозев, въпреки че не е медицинско лице, е получил неправомерно ковид средства за работа на 1-ва линия.

Защо обаче областният управител не е реагирал при назначаването на Бозев на работа в общинската болница, което е явен конфликт на интереси? 

Тези дни станаха ясни и заплатите на някои от приближените до отстранения управител на болницата. Гурдев е получавал като анестезиолог и реаниматор, и управител на лечебното заведение заплата от 15 000 лв., а приближеният до него началник на хиругично отделение д-р Чавдар Калъчев - подобна на неговата заплата от болницата и медицинския център.

Медицински сестри също взимали многократно по-високи месечни възнаграждения от тези на своите колеги. Сред тях са старшата сестра също на хирургичното отделение със заплата от 6 000 лв. и операционни сестри с много над средните заплати - около 4 500 лв.

Сред облагодетелстваните от близостта до бившия управител са и екипът на отделението по анестезиология и интензивно лечение и началникът на педиатрично отделение - д-р Харби Хания със заплата от 8 000 лв. Както и едни от най-активните по време на заседанията по отстраняването от поста на д-р Гурдев- акушер-гинекологът д-р Веселин Радичев и неговата съпруга, която също работи в болницата като медицинска сестра Калина Радичева. Той е със заплата от 6 500 лв., тя - с по-висока от лекар заплата в размер на 4 000 лв.

Според запознати в града протестите се „поддържат“ именно от тях с надеждата, че делото, заведено от Областния управител, което ще се гледа на 19 май, ще бъде спечелено и Гурдев отново ще се върне като Управител.

Юристи коментирaт, че законово няма как подобно административно дело да бъде спечелено, тъй като няма правно основание дори за завеждането му.

Решенията на Общинския съвет в качеството му на едноличен собственик на търговското дружество МБАЛ „Велинград“ не само не са административни актове, подлежащи на обжалване от Областния управител, но и влизат в сила незабавно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай