Вторник,

Скандал с болницата в Сливен! Новородени са били връзвани

От: Редакция -
2829
Скандал с болницата в Сливен!  Новородени са били връзвани
A
A
A

В МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен са извършени две проверки от страна на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ заради сигнали и репортажи, свързани с фиксиране (връзване) на деца за болничните легла, съобщи доц. Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването на пресконференция днес, предаде БНТ.

По думите му проверките установяват, че ръководството на болницата, във вътрешния си правилник, е утвърдило децата да бъдат фиксирани по този начин.

Според проверяващите това е нарушение на медицинските стандарти. При втора проверка, три месеца по-късно, се установява, че по време на проверката децата са фиксирани само за времето, в което им се извършват вливания. В късните часове на същия ден се извършва следваща проверка и се констатира, че децата отново са завързани по същия начин, добави Пандов.

По думите му според Закона за лечебните заведения директорът на болницата носи цялостна отговорност за организацията и дейността на лечебното заведение. Други проверки, извършени през 2019 г. и 2020 г., констатират нарушения в областта на обществените поръчки, както и противоречия в документацията. На пресконференция той съобщи резултатите и от други проверки.

В Специализираната болница за активно лечение по онкология и хематология са установени множество бракувани лекарства на високи стойности за една година, посочи още Пандов. По думите му има и нарушения при поемане на задължение по 19 договора, при които не е приложена системата на двоен подпис. Има значително превишение на просрочията, което води до декапитализация на лечебното заведение.

Няколко проверки, извършени в болница „Пиригов“, показват, че без основание не се изплащат задължения към някои доставчици, каза доц. Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването. За пет години болницата има сключени 1057 договора, като плащанията по тях са извършени без да се спазва поредността на постъпването на фактурите, няма регистър на договорите, няма ред, по който се погасяват задълженията, допълни той.

Друга проверка, засягаща последните две ръководства на болницата, е по повод изграждането на медицински център на „Пирогов“ в Царево, като по силата на споразумение между болницата и общината, в Царево има апаратура на значителна стойност. Въпреки писмата на кмета на Царево, в които е посочено, че не може да съхранява апаратурата, ръководството на болницата не е предприело нищо за прибиране и съхранението на това имуществото, добави Пандов, цитиран от БТА.

Проверка в болница „Пловдив“ АД, свързана с имот от 89 дка, който е предоставен на болницата за стопанисване, показва, че общината актува имота като общинска собственост, обясни Пандов. По думите му десет години различните ръководства на болницата не предприемат действия по защита на собствеността на имота.

В УМБАЛ „Канев“-Русе нарушенията са свързани с назначения на лица на граждански договори с 3500 лв. месечно възнаграждение. През миналата година са констатирани 12 нарушения на наредбата за право на достъп и за избор на екип.

Всички нарушения в лечебните заведения са предадени на компетентните органи, допълни Пандов.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com