Скандал! Лекар скочи на математиците за Омикрон

Нека да спрем с истерията по новия щам

Скандал! Лекар скочи на математиците за Омикрон | StandartNews.com

В България медийното преекспониране на всеки нов вариант на коронавируса стана лоша традиция. Обичайно старт за поредната доза дават т.нар. „математици“.

Техните апокалиптични прогнози досега нито един път не са осъществени, но медиите продължават да им дават гласност. Гражданите трябва да са наясно, че нито един от „математиците“ няма експертни познания или какъвто и да е опит в епидемиологията и вирусологията.

Техните предсказания не са резултат на специални изчисления, а са лично мнение на хора с научно ниво гимназиален курс по биология, а и по-зле!, пише д-р Сергей Иванов.

Какви са фактите за Омикрон? Този вариант на вируса придоби популярност през ноември заради многото мутации в генома. Това притесни леко учените, но предизвика истински апокалипсис във „Фейсбук експертите“. Мутациите помагат на новия вариант да се укрие от имунната система, както и за по-лесното предаване между хората.

Всичко обаче си има цена и че тунингованият вариант на коронавируса води до по-леко протичане на заболяването при хората, вече е установен факт. Това е естественият път на развитие на всеки патогенен вирус – те стават по-малко смъртоносни с времето, но по-добре приспособени да циркулират в обществото.

Успехът, от гледна точка на вируса, не включва смъртта на човека, а дългосрочно паразитиране в неговите клетки! Според клиницистите Омикрон води до леки до умерени грипоподобни симптоми и има понижена вероятност за усложнения. До пневмония, т.е. слизане на вируса до белите дробове, се стига по-рядко.

В някои държави на континентална Европа, включително и България, обществените нагласи, за съжаление, са коренно различни. Водени от Фейсбук и математически „експерти“, медиите преекспонират Омикрон и всяват паника след гражданите. Отново се чуват призиви за затваряне на училища и бизнеси.

Истерията е напълно излишна и контрапродуктивна и трябва да спре. Нека всеки журналист се замисли дали иска да препълни болниците с уплашени хора, да затвори бизнеса и децата си в къщи, все мерки които досега само отлагаха поредната вълна на епидемията.

Трябва да се подхожда хладнокръвно и рационално, да се реагира адекватно на конкретната епидемиологична ситуация и да се дава гласност предимно на официални и експертни становища. Врачките, математиците/физиците и личните лекари не спадат към тях

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай