Синтетична дрога от Китай мъчи наши наркомани

Тези вещества не се улавят от стандартните тестове, а само от кръвни проби

Синтетична дрога от Китай мъчи наши наркомани | StandartNews.com

Синтетични наркотици, които са нови видове психоактивни вещества атакуват нелегалния български пазар на дрога, съобщи д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции” в община Варна, който участва в кампанията на сдружение „Отвори очи”, общината и  Варненската и Великопреславска митрополия на тема „Православните семейни ценности срещу новите дроги”.

Тези вещества не се улавят от стандартните тестове, а само от кръвни проби, а лаборатории в България тепърва се изграждат. Проблемът е, че новата синтетика се внася предимно от Китай като суха растителна маса, но обработена с над 200 вещества, синтетични канабиноиди, в половината от случаите те причиняват смърт заради свръхдоза.

Д-р Станчев каза още, че се появява друга опасност, свързана с т.нар. ”хашишово масло”: "Другото обаче е по-големият проблем, тъй като имаме голяма група хора, експериментиращи и неупотребяващи канабис. В последно време доби доста голяма популярност и добива все по-голяма популярност така нареченото хашишово или марихуаново масло. Това не е хашиш. Това е извлек. Обработва се с едни специални химически разтвори и се извлича тетрахидроканабинол, при което той е с много висока концентрация - 80% и нагоре. Често се продава под формата на ампулки, които се накапват било на тютюн, било на смески за пушене, а може да се продават и като ампули, готови за пушене в електронни цигари. Това в последно време е някаква мода, която е завладяла Съединените щати и Европа. Има го разбира се, и тук".

Ръководителят на клиниката по токсикология към Военноморската болница във Варна проф. д-р Снежана Златева предупреди, че съвременната марихуана вече е генномодифицирана, активното й вещество е между 10 и 50 процента и употребата й отключва шизофрения. Тя допълни, че през последните две години Варна е „залята” от евтини наркотици, има и данни за нелегални лаборатории в крайните квартали на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай