Синдикати се хванаха за гушите заради стачка на спешни медици

Работещи в спешната помощ в София обявиха, че започват гладна стачка

Синдикати се хванаха за гушите заради стачка на спешни медици | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Гладна стачка започва днес пред Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София. Протестът е организиран от синдикат "Защита", а като причина се посочват репресивни мерки, непрекъснатото искане на писмени обяснения по доноси, наказания и лишаване от допълнително материално стимулиране (ДМС) от директора на столичния спешен център Георги Гелев.

Според БНР в протестните действия ще участват шофьори на линейки, които ще подкрепят свой колега, от когото Гелев поискал писмени обяснения заради отправена обида към работещи в Спешната помощ.

От федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ обаче категорично се разграничават от твърденията на синдикат "Защита", които определят като манипулации от страна на национално непредставения синдикат.

"Дългогодишното присъствие на КНСБ в ЦСМП-София и информацията, която регулярно получаваме от нашите членове, безапелационно се различава от тиражираните в публичното пространство спекулации", посочват от федерацията като допълват, че в съответствие със законите в страната установените принципи за разпределяне на финансовите средства, при съблюдаване на работната дисциплина и етичния кодекс, КНСБ е един от гарантите за прозрачен и справедлив трудов процес в Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Освен това членове на ФСЗ многократно сигнализират за недопустимо поведение на шофьора на санитарен автомобил Валери Кузманов Иванов, който обявява гладна стачка, както и други членове на синдикат "Защита", които вече цяла година създавали напрежение и подтиквали служителите на Спешна помощ в София към неподчинение.

Медицинската федерация "Подкрепа" също твърдо се разграничава от твърденията за наличие на ескалирал до крайност конфликт в Центъра за спешна медицинска помощ в столицата, който да е повод за започване на протестни действия под формата на гладна стачка.

"Не сме спирали да алармираме за проблемите в системата на здравеопазването в България и в частност на спешната медицинска помощ. Обективността и коректността предполагат обсъжданията и усилията да продължават да бъдат насочени към повишаване на възнагражденията и подобряване на условията на труд, към създаването на повече и по-ефективни стимули за привличане и задържане на медицински специалисти, към структурни и системни промени, които да подобряват работата на ЦСМП", заявяват от здравния синдикат към КТ "Подкрепа".

Според организацията тези проблеми не могат и не трябва да бъдат неглижирани чрез "пошло и самоцелно принизяване" на обществения дебат. От федерацията изтъкват, че е недопустимо да се измества акцентът от тези въпроси чрез махленски и недоказани обвинения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай