Неделя,

Шефът на Касата:Проблемите "се замитат" под масата

231
Шефът на Касата:Проблемите "се замитат" под масата
A
A
A

„В продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в министерството, бяха замитани под масата и бяха прехвърляни на следващ екип. Идва момент, в който това напрежение нараства, а то се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите, не са доволни от това, за което заплащат. Потребителят също има проблеми с качеството на това, което получава”. Това заяви директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев в ефира на „Здравей,България”.

„Част от дейностите са в т.нар. пазарен модел, който при нас е в най-дясната си част, защото се гледа единствено прихода по определена дейност. Действително се показа, че някой участници в този модел нямат място в него. Категорично не успяха да се впишат общинските болници в този модел. Дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване, категорично нямат място в този модел. На практика няма предложение, което да извади тези групи от този модел”, смята той.

„Ако се прегледа бюджетът е видно, че половината от увеличението отива за болнична помощ и по т.нар. първична извънболнична медицинска помощ – там отиват около 19 млн. лева. Около 130 млн. лева ще отида за достъп до нови лекарства и до повишаване на ниво на реинбурсиране на такива, които са в момента”, обясни Дечев.

„Експертният потенциал на хората, които контролират дейността на Касата, не е достатъчен, за да могат да влязат в детайли и да преценят дали на пациент трябва да се сложат  един, два или три стента. За това хората от Касата проверяват дали документацията отговаря на определени условия и записът се предоставят на експерти, които имат потенциал да преценят. На практика така се постъпи при случая в Пазарджик. Нашето мнение е, че има голяма доза истина в това, което беше изнесено”, заяви директорът на НЗОК по повод разследването на NOVA, което показа, че директорът на болницата в Пазарджик и шефовете на двете ТЕЛК комисии имат пожизнени решения за нетрудоспособност.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията