Вторник,

Шефът на Касата:Проблемите "се замитат" под масата

170
Шефът на Касата:Проблемите "се замитат" под масата
A
A
A

„В продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в министерството, бяха замитани под масата и бяха прехвърляни на следващ екип. Идва момент, в който това напрежение нараства, а то се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите, не са доволни от това, за което заплащат. Потребителят също има проблеми с качеството на това, което получава”. Това заяви директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев в ефира на „Здравей,България”.

„Част от дейностите са в т.нар. пазарен модел, който при нас е в най-дясната си част, защото се гледа единствено прихода по определена дейност. Действително се показа, че някой участници в този модел нямат място в него. Категорично не успяха да се впишат общинските болници в този модел. Дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване, категорично нямат място в този модел. На практика няма предложение, което да извади тези групи от този модел”, смята той.

„Ако се прегледа бюджетът е видно, че половината от увеличението отива за болнична помощ и по т.нар. първична извънболнична медицинска помощ – там отиват около 19 млн. лева. Около 130 млн. лева ще отида за достъп до нови лекарства и до повишаване на ниво на реинбурсиране на такива, които са в момента”, обясни Дечев.

„Експертният потенциал на хората, които контролират дейността на Касата, не е достатъчен, за да могат да влязат в детайли и да преценят дали на пациент трябва да се сложат  един, два или три стента. За това хората от Касата проверяват дали документацията отговаря на определени условия и записът се предоставят на експерти, които имат потенциал да преценят. На практика така се постъпи при случая в Пазарджик. Нашето мнение е, че има голяма доза истина в това, което беше изнесено”, заяви директорът на НЗОК по повод разследването на NOVA, което показа, че директорът на болницата в Пазарджик и шефовете на двете ТЕЛК комисии имат пожизнени решения за нетрудоспособност.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички