Шефът на болница "Шейново" зарадва родителите на разменените бебета

Размяната е низ от нелепи случайности и може би грешка на човек, каза още той

Шефът на болница "Шейново" зарадва родителите на разменените бебета | StandartNews.com

Вече е абсолютно ясно кое бебе на кое семейство е. Въпрос на юридическа процедура е как ще бъдат върнати бебетата при майките си. Искаме този казус да бъде разрешен възможно най-бързо и за двете семейства. Повече от седмица текат проверки в болницата. Подал съм сигнал до полицията, текат проверки. Това заяви на брифинг пред журналисти директорът на АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев. 

Вчера стана известен случай на разменени бебета в лечебното заведение. 

Всяка майка е имала гривничка, съответстваща на гривничката на нейното дете, но размяната на бебетата е станала като едното дете е било поставено в креватчето на другото дете, обясни той. По думите му няма умисъл в размяната на децата. Имаме доста голяма яснота как е станала размяната и отговорните лица ще бъдат наказани, допълни той. Има смущаващи факти – по време на целия престой в болницата нито една от майките не е обърнала внимание на номерата на гривничките, при изписването на децата гривничките на бебетата не са били сверени с гривничките на майките, въпреки че това е записано в протоколите на болницата, а и три месеца е доста дълъг период от време, в който не е логично майката да не свери гривните, още повече, че едната майка много добре съхранява документите си, посочи още д-р Велев.

За случая се разбира в началото на месеца, когато една от майките е потърсила неонатолог от „Шейново“, пред когото изразява съмненията си. На следващия ден подадох сигнал до разследващите органи, допълни той. С оглед запазване на конфиденциалност, както и на лични данни, досега нямаше публична информация, но имам своите предположения как изтече информацията, добави д-р Велев.  

Въпрос на юридическа процедура е как да стане отново размяната на децата и всяко да бъде при биологичните си родители, допълни лекарят. 

Това е низ от нелепи случайности и може би грешка на човек, но това не ни оправдава, добави д-р Велев и поднесе извиненията си към семействата.

В болницата има още три проверки, които изясняват обстоятелствата как точно се е стигнало до размяната на децата.

Винаги съм готов да си подам оставката, ако се установи, че има процедурни нарушения, но по-важното е този случай да приключи добре за двете семейства, каза още д-р Велев. 

Директорът на "Шейново" обмисля в болницата да бъдат напълно сменени гривничките, които се ползват сега, с нови, на които да има бар код, който да се разчита с четец при изписването на децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай