Събота,

Ще плаща ли Касата за лекарства от 1 април? Задава се нова криза

От: Стандарт -
1339
Ще плаща ли Касата за лекарства от 1 април? Задава се нова криза
A
A
A

От 1 април аптеките няма да могат да отпускат лекарствени продукти, които се поемат напълно или частично от Здравната каса, ако не се подпише договорът между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК. Причината е провалът на преговорите между двете организации. Така хиляди пациенти ще са изправени пред избора или да си плащат сами лекарствата, или ако нямат възможност да си ги купуват, да останат без лечение, алармират фармацевтите.

Те не са съгласни с промените, които се опитват да наложат от Касата. Част от предложените от НЗОК промени ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, като ги задължават да получат медикаменти, които те не желаят, твърдят в обръщението си към медиите фармацевтите. Те посочват като пример ситуация, в която,ако в аптеката не са налични всички опаковки по предписание, Касата няма да покрие стойността на рецептата. От НЗОК предлагат или да се отпускат всички предписани лекарства по рецепта, или нищо. Така например, ако пациентът има три предписани медикамента, но в аптеката има само два от тях, той няма да получи двата и да търси третия другаде, а няма да получи нищо, което ще доведе до ограничаване на достъпа до лечение. 

Така Българският фармацевтичен съюз е изправен пред хипотезата, в която от 1 април 2023 г. няма да има подписани и влезли в сила Условия и ред и аптеките няма да могат да отпускат лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК. Това ще е поредната национална криза, пред която ще се изправим за последните две години, предупреждават от фармацевтичния съюз, пише "Марица".

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Още по темата