Петък,

Сензация: Жена пребори ХИВ без лечение

От: Стандарт -
195
Сензация: Жена пребори ХИВ без лечение
A
A
A

Жена, заразена с ХИВ през 1992 г., може да е първият човек, излекуван от вируса без рискова трансплантация на костен мозък или дори лекарства, пише The New York Times. 

Експертите са направили сравнение на анализите на 64 души, които могат да живеят с ХИВ, без да вземат лекарства за подобряване на здравословното си състояние. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature.

Вниманието на учените привлича жена, която живее с вируса вече 25 години. Тя е Лорийн Уиленбърг, на 66 години, от Калифорния, чието тялото потиска вируса десетилетия след инфекцията. Първичният анализ на кръвта на жената не показал наличие на ХИВ, но по-нататъшните изследвания разкрили, че има налични клетки на вируса, но нито една от тях не е способна да се самовъзпроизведе.

Вирусолозите са на мнение, че пациентката може да бъде определена като първия човек в историята, чийто имунитет се е справил с ХИВ без терапия и трансплантация на костен мозък. Досега има двама мъже, които са обявени за излекувани от ХИВ, но и двамата са претърпели изтощителна трансплантация на костен мозък. Това са Тимъти Браун и Адам Кастильохо.

Все още обаче учените не могат да обявят случая за уникален. Медиците ще продължат да работят с жената, която вероятно е първият в света човек с имунитет, успял да победи ХИВ със собствени сили, пише news.bg.

Въпреки, че повечето от тях са обнадеждени, те все пак са и внимателни. "Трябва да видя повече, преди да кажа:" О, тя е излекувана", каза д-р Уна О"Дохърти, вирусолог от университета в Пенсилвания.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията