Трябва ли да се ваксинираме срещу грип?

Хора за първа година не боледуваха - бяха изолирани и спазваха хигиенните правила

Трябва ли да се ваксинираме срещу грип? | StandartNews.com
  • Хора за първа година не боледуваха - бяха изолирани и спазваха хигиенните правила, казва пулмологът доктор София Ангелова в интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Доктор Ангелова, говори се за втора идваща вълна на коронавирус. Какво е Вашето мнение, да я очакваме ли, или все още сме в първата?
- Не се ангажирам с прогнози. Аз съм лекар пулмолог, който се е сблъсквал с доста преминали епидемии, но прогнозите ги правят епидемиолозите и математиците.
Това, което аз мога да кажа и да отправя като послание към пациентите ни, е как да се подготвят за сезона на респираторните инфекции. Особеното през тази есен е, че наред с всички респираторни вируси сред нас се намира и SARS-CoV-2-мутант на отдавна  познатите ни коронавируси. Преди всичко, трябва да знаем, че точно сега е времето, когато трябва да подготвим организма си за периода на респираторните инфекции. Трябва да се възползваме от богатството на плодове и зеленчуци, което изобилства по пазарите, за да доставим по естествен начин основните антиоксиданти-витамините А, Е, С. Втората ми препоръка е ваксинирането. Сега е времето за ваксини, докато не са се активирали вирусите. В практиката си имам пациенти, които се разболяха от пневмония след ваксина, защото не са били напълно здрави при поставянето й. Сега е времето не да се пият хапчета, а да се използват натуралните антиоксиданти като подготовка за сезона. Препоръчвам да се приема профилактична доза  вит.Дз, когато вече не можем да разчитаме на слънчевите лъчи, които са важен стимулатор на синтеза му. Добри стимулатори на естествения имунитет са и черния бъз, джинджифил, куркума.
- А какво ще правим, когато вирусите дойдат?
- Това са следващите съвети, които можем да дадем. SARS-CoV-2 атакува възрастните хора, тези с хронични заболявания- хронични белодробни заболявания, хронични сърдечно-съдови заболявания, диабет, със затлъстяване. Затова много важно е да приемат редовно назначените от техните специалисти поддържащи медикаменти. Последните научни съобщения, които получихме от Китай, САЩ и Канада, показват, че най-нисък процент заболели от Ковид-19 са били астматиците - 2,3 на сто, и хората с  хронична обструктивна белодробна болест - 4.9 на сто. Анализите показват, че изключително важна е ролята на техните инхалаторни медикаменти, които намаляват експозицията на рецепторите АСЕ2, за които се закача коронавируса, за да попадне в клетката. Тук бих искала да отворя една скоба - появиха се съобщения, че хроничното пушене предпазва от Ковид-19. За това няма научни доказателства. Това, което е известно от мета анализите, че пушачите са рискова група за по-тежко заболяване, попадане в интензивни отделения, както и по-висока смъртност. Ние като лекари сме длъжни да дадем и тази информация. В доклада си от юни 2020г., СЗО отбеляза, че пушачите са рискова група за боледуване от Ковид-19.
И най-важното, което искам да отправя като послание - спазване на противоепидемичните мерки - дистанция, миене на ръцете, дезинфекциране на повърхности и носене на маски. Ако това се спазва, аз съм убедена, че ще намалим заболеваемостта от остри респираторни инфекции, включително и грип, и Ковид-19. Маските играят важна роля - те предпазват от високо вирусно число, с което може да бъде заразен всеки един, включително екипите в лекарските кабинети.
- Бихте ли пояснили какво е "високо вирусно число"?
- Когато в дихателната система попаднат голям брой вируси, тогава вероятността човек да заболее е много по-висока. Когато заразен човек кашля и пръските, в които се съдържат вируси попаднат върху повърхности, а след това чрез докосване с ръцете на повърхностите с последващо пипане на носа, очите или устата, човек може да се зарази, но с по-ниско вирусно число, рискът да заболее е по-малък, но когато болен със симптоми кашля и е без маска, хората, които са на разстояние по-малко от един метър от него, имат по-висок риск да се разболеят.
Ако някой от тези хора, има хронични заболявания, рискът да развие тежко заболяване е много по-голям. Затова е важна дистанцията. Вирусите нямат за цел да ни убиват. Те имат за цел да се прехвърлят от човек на човек, за да живеят. Затова те поразяват човешката клетка, използвайки нейната енергия да се размножават, но организмът не остава безучастен, имунната система реагира адекватно с отделяне на различни вещества, настъпва възпалителен процес, дразнят се рецепторите и се предизвиква кашлица, чрез която се отделят пръски, натоварени с вируси. Ако ние не сме отговорни, ако болният човек не носи маска, заразява много хора около себе си, особено в затворено помещение! Затова маските имат изключително голямо значение. Затова отправям и послание към пациентите - когато влизат в нашите кабинети, също да бъдат с маски. Например, вчера при мен в кабинета дойде пациент, който влезе без маска и каза: "Аз съм от невярващите". Но в случая не трябва да се делим на вярващи и невярващи. Всички трябва да сме отговорни, за да пазим рисковите групи. Този човек може да преживее вируса много по-леко, но ако той зарази пациент с диабет или с хронична сърдечна недостатъчност, вирусът може да бъде фатален за заразения. Ако всички сме отговорни, аз съм убедена, че и респираторните есенно-зимни инфекции, и Ковид-19 няма да доведат до висока заболеваемост.
- По време на извънредното положение имаше съобщение, че много хора заради страх от Ковид-19 отказват посещения на лекар. Имаше ли такива Ваши пациенти?
- Да, проблемът всъщност беше за тези пациенти, които са имали симптоми и са се страхували да търсят лекарска помощ. По време на извънредното положение хората бяха физически изолирани, но със силни социални контакти. Появиха се някои манипулативни съобщения, които нямаха научни доказателства. Едно от тях беше свързано с употребата на кортикостероидите - да не се използват. Това бе другият мит в социалните мрежи. Да, за кортикостероидите трябва лекарят да прецени. В начална форма по-добре да не се предписват, но когато заболяването се развие, те имат своето място и значение. Но проблемът беше друг - че при нашите хронично болни пациенти, които лекуваме най-вече с инхалаторни кортикостероиди, хората изпаднаха в ужас и паника. Започнаха да ни заливат с въпроси "Дали да вземам медикаментите, защото дъщерята каза, че пише в социалните мрежи, че това не трябва да го вземам". На първата страница на нашите ръководства за лечение на астма-GINA и на хроничната обструктивна белодробна болест-GOLD, беше отбелязано, че няма научни доказателства за тези твърдения и да не се спират инхалаторните медикаменти, защото пациентите рискуват да влошат заболяването си. И тогава опасността да се заразят от Ковид-19 е много по-голяма. Когато възстановихме диспансерните прегледи след извънредното положение се впечатлих, че пациентите казват, че за първа година не са боледували от грип! Защо ли? Защото бяха изолирани, спазваха хигиенните правила, приемаха редовно лекарствата си и носеха маски. Затова считам, че спазването на противоепидемичните мерки от всички е начин да се справим със сезоните вирусни инфекции, грипа и Ковид-19.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай