С редки заболявания са над 300 милиона

Над половината са с генетичен произход

С редки заболявания са над 300 милиона | StandartNews.com

 4 процента от населението на Земята, или над 300 милиона, са засегнатите от редки болести,  сочат резултатите от изследване, цитирани от ТАСС и Франс прес. "Следователно взети заедно, редките болести не са толкова редки - заявиха авторите на изследването от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания. - Болест е смятана за рядка, когато засяга не повече от 5-има на всеки 10 хиляди души."

Досега бе трудно да се прецени разпространението на редки болести поради липса на достатъчно данни. Сега френските учени използвали нова база данни на института. "Всъщност засегнатите от редки болести вероятно са повече от 300 милиона, тъй като повечето случаи на редки заболявания не са проследими от здравните системи в отделните страни", отбеляза Ан Рат от института.

Екипът й установил също, че 149 от 6000 болести, за които има информация в новата база данни, са свързани с 80 процента от случаите на редки заболявания на планетата. Седемдесет и два процента от тези болести са с генетичен произход. Установено е, че 70 процента от заболяванията са в детството.

"Тези преценки са важни, за да се определят приоритетите в областта на здравеопазването", отбелязаха учените. Резултатите от изследването са публикувани в European Journal of Human Genetics.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай