Русенци да изберат кмет още на първи тур

Русенци да изберат кмет още на първи тур | StandartNews.com

Балотажът е излишно разхищение на пари и отваря врати за пазарлъци и компромиси

Петър Иванов е роден и живее в град Русе. Професор по социална психология. Академик на БАН. Заедно със свои колеги създава и е пръв ръководител на катедри по психология в два университета. В момента е директор на Демографския институт - София.

- Акад. Иванов, намираме се на финалната права от надпреварата за кмет и общински съветници. С какво се характеризира предизборната кампания досега и съдържа ли тя послания, които да улеснят избора на русенци?

- Трудно е да убедите гражданите за кого да гласуват в последния един месец преди вота. Важни са не само думите и обещанията за чудеса, а реалните резултати, политическото поведение и отговорността към избирателите. В конкретния случай, Пламен Стоилов и неговият екип приключват един успешен мандат и се борят за доверието на русенци не само с ясно очертани приоритети занапред, но и с изграден капацитет, воля и работеща администрация зад гърба им. Не е необходимо да убеждавате жителите на Русе, че градът е преобразен, тъй като резултатите от "размразените" ключови проекти вече реално оказват своето положително въздействие върху тяхното ежедневие! Добрата работа и оправданото доверие са най-силните послания в кампанията на Пламен Стоилов за втори мандат.

- Все пак на какво залагат останалите претенденти за кметския стол?

- Понеже, както казах, позитивната кампания с осезаеми резултати, конструктивни послания и ясна програма е трудно оборима, то другите участници прибягват към опити за омаскаряване и опетняване, към компроматни нападения или черен ПР. За пример вземете вечния кандидат за кмет на Русе Искрен Веселинов, който, воден от безсилие, дирижира импотентна кампания, изградена единствено върху черен ПР и мрънкане за неокосени треви и дупки. Божидар Йотов, от друга страна, очевидно в голяма степен олицетворява мотото на червената кампания в Русе - "не на страха", щом вече четвърта седмица остава скрит от своите избиратели!

- Защо е важно русенци да отидат до урните на 25 октомври ?

- Местната власт се намира най-близо до гражданите. Решенията на общинската управа ще определят облика на града, в който ще живеем. Затова е изключително важно всички да излезем в неделя и да дадем гласа си за стабилно и зряло местно управление. В последните години Русе постигна високо темпо на развитие и точно сега няма излишно време за губене - всичко трябва да приключи на първи тур, още на 25 октомври! Ако в големите областни градове като Русе бъдат излъчени победители още в неделя, то това ще е мощен сигнал за подкрепа и вот на доверие към правителството. Русе и България имат нужда от стабилност и добро управление.

- Според вас балотажът не е в интерес на русенци?

- Отиването на балотаж създава предпоставки за редица порочни практики. На първо място, за общински съветници се гласува само и единствено на първи тур, а вие много добре знаете, че успехът на един кметски мандат е в пряка зависимост от подкрепата на ОбС. В този смисъл, и кметът, и общинските съветници трябва да станат ясни още на 25 октомври. На второ място, балотажът стеснява броя на кандидатите, но пък увеличава възможностите и времето за пазарлъци, уговаряне на постове, изнудване и шантаж. Отпадналите кандидати влизат в задкулисни договорки и де факто подменят вота на избирателите си. На трето място, провеждането на балотаж е свързано с огромни допълнителни разходи във времена, когато всяка стотинка може да бъде важна инвестиция.

- Накрая, за какво да гласуват русенци в неделя?

- Да гласуват за Възраждането на Русе, за европейското бъдеще, видимите резултати и реалната промяна. Но най-важното - да гласуват и да излъчат своя фаворит с категоричност на първи тур!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай