Понеделник,

Проф. Гетов посочи рисковете за ваксиниране

От: Мартина Суботинова -
136
Проф. Гетов посочи рисковете за ваксиниране
A
A
A

Рисковите фактори за ваксиниране са предиспозиция за сърдечно-съдови проблеми, проблеми със съсирването на кръвта, съдови проблеми, дълъг прием на контрацептивни средства, заседнал начин на живот и затлъстяване.

Това заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Според него появата на тези инциденти са в резултат на уврежданията, които предизвиква коронавирусът.

 „Зелените коридори трябва да продължат с РНК ваксините, при които честотата на поява на нежелани реакции е изключително ниска.“

Проф. Гетов все пак е против цялостното спиране на ваксинацията с "АстраЗенека".

По негови думи е факт, че има връзка между поставянето на ваксината "АстраЗенека" и появата на тромботичните реакции. Те обаче били редки и рискът от тях - твърде малък. Проф. Гетов подчерта, че нито един от случаите у нас не е потвърден, че е в резултат на ваксинацията.

Той поясни, че още не е изготвен докладът на ЕМА за връзката на ваксината на "АстраЗенека" и образуването на кръвни съсиреци, но увери , че най-добрите специалисти в областта на хематологията, неврологията, епидемиологията и вирусологията работят по проблема.

Той препоръча хората, които са си поставили първа доза от ваксината на "АстраЗенека" и имат притеснения дали да приемат и втората, да го направят спокойно, ако не са имали нежелани реакции при поставянето на "първата игла".


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички