Проф. Гетов посочи рисковете за ваксиниране

Тяхната поява появата е в резултат на уврежданията, които предизвиква коронавирусът

Проф. Гетов посочи рисковете за ваксиниране | StandartNews.com

Рисковите фактори за ваксиниране са предиспозиция за сърдечно-съдови проблеми, проблеми със съсирването на кръвта, съдови проблеми, дълъг прием на контрацептивни средства, заседнал начин на живот и затлъстяване.

Това заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Според него появата на тези инциденти са в резултат на уврежданията, които предизвиква коронавирусът.

 „Зелените коридори трябва да продължат с РНК ваксините, при които честотата на поява на нежелани реакции е изключително ниска.“

Проф. Гетов все пак е против цялостното спиране на ваксинацията с "АстраЗенека".

По негови думи е факт, че има връзка между поставянето на ваксината "АстраЗенека" и появата на тромботичните реакции. Те обаче били редки и рискът от тях - твърде малък. Проф. Гетов подчерта, че нито един от случаите у нас не е потвърден, че е в резултат на ваксинацията.

Той поясни, че още не е изготвен докладът на ЕМА за връзката на ваксината на "АстраЗенека" и образуването на кръвни съсиреци, но увери , че най-добрите специалисти в областта на хематологията, неврологията, епидемиологията и вирусологията работят по проблема.

Той препоръча хората, които са си поставили първа доза от ваксината на "АстраЗенека" и имат притеснения дали да приемат и втората, да го направят спокойно, ако не са имали нежелани реакции при поставянето на "първата игла".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай