Риск: Болниците може да останат без кислород

Износът трябва да се забрани, препоръчва най-големият производител

Риск: Болниците може да останат без кислород | StandartNews.com

Ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има кислород. Това заяви в интервю за БНР Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната.

"При 11 хиляди души, нуждаещи се от кислород в болниците при предишната Covid вълна, производството на кислород не стигаше и купувахме от Румъния, Турция и Унгария, но те са сега са забранили износа и няма откъде да се купува", обясни той.

Димитров подчерта, че към момента всички доставки се изпълняват и засега се работи на пълен капацитет за производство на медицински кислород.

"Вече поръчките и производството се изравняват. България има капацитет да задоволи нуждите от медицински кислород, но трябва да се забрани износа и да се приоритизират доставките към болниците. Това може държавата да го направи", посочи още той.

Марин Димитров допълни, че се очаква нова среща с Министерството на здравеопазването.

"Ще настояваме за приоритизиране на доставките към болниците, защото производителите на медицински и на индустриален кислород са едни и същи. Ще ми е интересно как ще се оправдае морално, ако един производител предпочете да изнася кислород, вместо да го даде за пациентите в болниците", заяви Димитров.

Според него, единственият изход от ситуацията е да се забрани износът на кислород от България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай