Резултатите за смъртта на Алекс излизат в петък

Докладите за починалото дете излизат до края на седмицата, според министъра няма конфликт на интереси, че в проверката участват лекари от същата болница

Резултатите за смъртта на Алекс излизат в петък | StandartNews.com

До края на седмицата се очаква да бъде готов окончателният доклад по случая с починалия 3-годишен Александър и тогава ще могат да се правят изводи. Това заяви пред журналисти здравният министър Кирил Ананиев.

Той изрази притеснение, че се създава противопоставяне в обществото между пациенти и лекари.

„До края на седмицата очаквам да излязат четирите протокола. Това са протоколите от специалисти и експерти в трите болници и от общопрактикуващия лекар. И окончателния доклад, който очаквам в края на седмицата от Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Тогава ще можем да правим своите изводи“, каза Ананиев.

На въпрос дали има конфликт на интереси в това, че проверка се извършва от лекари от същата болница, министърът отговори категорично, че са назначили четири експертизи от независими експерти в отделните медицински специалности, които ще дадат своето становище.

Ананиев подчерта, че никой няма нужда от насаждане на напрежение между лекарите и пациентите.

„Използвам случая да ви кажа, че съм много притеснен, че се създава едно противопоставяне в обществото между пациентите и лекарите и от лекарите спрямо пациентите. Това не е необходимо на никого. Всички ние сме пациенти и във всеки един момент може да имаме нужда от медицинска помощ, няма кой да ни я даде, освен нашите медици“, обобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай