Решаващи разкрития за действието на ваксината срещу ковид

Намалява 6 пъти вероятността от заболяване

Решаващи разкрития за действието на ваксината срещу ковид | StandartNews.com

Нито един от приетите за лечение пациенти от месец септември 2020г. до 1 октомври 2021г. не е бил със завършен ваксинационен курс. Профилът на приетите пациенти за лечение не е много по-различен от миналогодишния. През тази вълна на вируса доминират пациенти на 30-40г. възраст и пациенти на 69-80г., като се забелязва, че групата на 40-65 годишните пациенти е редуцирана.

Това коментира началникът на COVID-19 отделението в УМБАЛ „Пълмед“ д-р Любомир Сапунджиев за профила на приемащите се за лечение с ковид пациенти в лечебното заведение. Той уточнява, че обикновено те се хоспитализират с оплаквания като температура и интоксикация между 7 и 10 ден от началото на развитието на инфекцията или между 10 и 14 ден, когато вече имат проява на дихателна недостатъчност.

В ковид отделението на „Пълмед“ от месец септември 2020 до месец октомври 2021 са били хоспитализирани едва 6-ма пациенти с частично проведени ваксини -2 мъже (10 дни след първа игла на Пфайзер и 3 дни след втора игла Астра Зенека) и 4 жени (няколко дни след получаване на втора доза от РНК ваксина), тоест –нито един 3-седмици след завършена ваксинация.

За имунизацията срещу COVID-19 и възможните нежелани реакции след нея д-р Сапунджиев коментира, че както по-голямата част от ваксините на пазара, тези  разработени срещу SАRS COV 2, не са 100% ефективни, ефективността варира от 95% -Moderna до 91.3% -Pfizer BioNTech –за възникване на болест –първите 6 месеца и съответно 91%  и 84% -след 6-я месец.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай