Разрешиха на болнични шефове да преподават във вуз

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за лечебните заведения

Разрешиха на болнични шефове да преподават във вуз | StandartNews.com

Директорите на болници могат да сключват трудов договор, за да извършват лекарска и преподавателската си професия във вузове. Това гласят промени в Закона за за лечебните заведения, като го приведоха в съответствие със Закона за публичните предприятия. Те бяха приети окончателно от депутатите

Според приетия преди година Закон за публичните предприятия, публични предприятия са търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие, каквито са и държавните и общински болници. С промените трябва да се избегнат съществуващи противоречия между двата закона.

Другата приета промяна се отнася до намаляването на членовете на съвета на директорите на държавни и обински болници от5 на 3-ма, като така се очаква да бъдат спестени пари.

От левицата се обявиха против и промените и определиха действията на управляващите като „кърпене на закона“.

Добавяме с този законопроект още 340 души със средна заплата 1500 лв, които трябва да платим на новите членове на съвета на управителите. Откъде ще намерим още 300 човека управители на болници. Практиката показва, че те се събират 3-4 дни в годината. Това не е логично. 300 нови мениджъри в това състояние, хора, които няма да правят нищо, тази бедна България не може да си го позволи, каза остро от трибуната депутатът от БСП Георги Йорданов.

Шефката на здравната комисия Даниела Дриткова го контрира, че промените целят точно обратното, спестяване на средства за държавата. Преди една година сме приели закон за публичните предприятия. В никакъв случай не утежняваме положението, а напротив. Правим намаления на борда, за да намалим средствата. От друга страна даваме възможност за 4 месеца да се отложи влизането на този закон, каза Дариткова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай