Проф. Щерев: Да се ражда със секцио е епидемия

Това е по-лесно първо за гинеколозите, каза професорът

Проф. Щерев: Да се ражда със секцио е епидемия | StandartNews.com

„Смъртта на родилка е трагедия не само за близките, но и за всяко акошерогеникологично отделение“, коментира в предаването „Тази неделя“ на  БТВ специалистът по акушерство и гинекология проф. Атанас Щерев.

„COVID инфекцията показа, че е много коварна болест и, че не е само грипоподобно заболяване, а остава една дълга опашка от различни усложнения“, допълни той по повод смъртта на родилка в Благоевград.

Преди точно 10 дни млада майка и нероденото и дете загубиха живота си в благоевградската болница. 29- годишната Евгения почина, след като и беше поставена упойка по време на планувано секцио. Бебето и също не беше спасено. Разследването на случая продължава. Според аутопсията, жената е починала от остра сърдечна и дихателна недостатъчност, следствие от силно увреден дроб заради преболедуван коронавирус.

„В медицината съществува така нареченият медицински риск, акушерски риск, анестезиологичен риск. Има скала на риска и тези неща се преценяват индивидуално. Обикновено има разследване, за да се видят какви са причините“, отбеляза още проф. Атанас Щерев.

„Да се ражда със секцио е една епидемия не само в България, най-малко такива случаи има в Африка и много бедни страни. Най-нисък процент в индустриалния свят има в Западна Европа и САЩ. В така наречените развиващи се страни – Китай, Бразилия, Мексико, там са около 50%, също толкова са и в някои островни държави, както и в България“, посочи още специалистът по акушерство и гинекология.

Според него това е по-лесно първо за гинеколозите. „Едно секцио продължава максимум един час, толкова време е ангажиран един екип. Ако трябва да водите едно нормално раждане, то е средно 12 часа“, обясни лекарят. Според него в много случаи акушергинеколозите сами препоръчват на жените такова раждане.

Втората причина е, че това е добре дошло за младите жени, които се страхуват от раждането, добави той.

„В модерното акушерство днес има правила и те са, че оперативно родоразрешение трябва да се прави по медицински показания, а не по желание, уточни проф. Щерев.

Той посочи, че след нормално раждане и след секцио има различни параметри на заболеваемост и смъртност.

„В близките десет години назад в България е имало години с 30-40 на 100 000 смъртност, това се дължи именно на високия процент секцио. При секциото има четири пъти по-често тромбоемболични усложнения и три пъти по-висока смъртност, отколкото при нормално раждане“, обясни проф. Щерев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай