Неделя,

Проф. Щерев: Да се ражда със секцио е епидемия

От: Стандарт -
3082
Проф. Щерев: Да се ражда със секцио е епидемия
A
A
A

„Смъртта на родилка е трагедия не само за близките, но и за всяко акошерогеникологично отделение“, коментира в предаването „Тази неделя“ на  БТВ специалистът по акушерство и гинекология проф. Атанас Щерев.

„COVID инфекцията показа, че е много коварна болест и, че не е само грипоподобно заболяване, а остава една дълга опашка от различни усложнения“, допълни той по повод смъртта на родилка в Благоевград.

Преди точно 10 дни млада майка и нероденото и дете загубиха живота си в благоевградската болница. 29- годишната Евгения почина, след като и беше поставена упойка по време на планувано секцио. Бебето и също не беше спасено. Разследването на случая продължава. Според аутопсията, жената е починала от остра сърдечна и дихателна недостатъчност, следствие от силно увреден дроб заради преболедуван коронавирус.

„В медицината съществува така нареченият медицински риск, акушерски риск, анестезиологичен риск. Има скала на риска и тези неща се преценяват индивидуално. Обикновено има разследване, за да се видят какви са причините“, отбеляза още проф. Атанас Щерев.

„Да се ражда със секцио е една епидемия не само в България, най-малко такива случаи има в Африка и много бедни страни. Най-нисък процент в индустриалния свят има в Западна Европа и САЩ. В така наречените развиващи се страни – Китай, Бразилия, Мексико, там са около 50%, също толкова са и в някои островни държави, както и в България“, посочи още специалистът по акушерство и гинекология.

Според него това е по-лесно първо за гинеколозите. „Едно секцио продължава максимум един час, толкова време е ангажиран един екип. Ако трябва да водите едно нормално раждане, то е средно 12 часа“, обясни лекарят. Според него в много случаи акушергинеколозите сами препоръчват на жените такова раждане.

Втората причина е, че това е добре дошло за младите жени, които се страхуват от раждането, добави той.

„В модерното акушерство днес има правила и те са, че оперативно родоразрешение трябва да се прави по медицински показания, а не по желание, уточни проф. Щерев.

Той посочи, че след нормално раждане и след секцио има различни параметри на заболеваемост и смъртност.

„В близките десет години назад в България е имало години с 30-40 на 100 000 смъртност, това се дължи именно на високия процент секцио. При секциото има четири пъти по-често тромбоемболични усложнения и три пъти по-висока смъртност, отколкото при нормално раждане“, обясни проф. Щерев.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички