Проф. Плочев: Умората ни е страшна, но ще издържим

Нещата ще вървят умерено в добрата посока

Проф. Плочев: Умората ни е страшна, но ще издържим | StandartNews.com

Ситуацията във ВМА по отношение на болните е под контрол и сравнително добра. Нямаме хора, изискващи включването на най-тежката артилерия в медицината. Това коментира в сутрешния блок на БНТ проф. Камен Плочев – ръководител на Първа клиника по Инфекциозни болести, ВМА.

Според него обаче се чувства умората в лекарите - това е вече 67 дни. Тази умора е не толкова заради обема на работата, колкото заради социалната изолация, на която и ние сме подложени. Нашият живот включва леглото на болния, след това събличане на костюма, хранене, сън и отново леглото на болния, казва докторът.

По думите на проф. Плочев, умората може да доведе до две грешки - първата е правилни диагностични и терапевтични решения, за която са взети мерки да не се допуска.

Вторият фактор обаче е опасността от снемане на защитната бариера, което вече е рисково. Всеки пациент, независимо какъв е, е потенциално заразен и всеки сам пази себе си, категоричен е проф. Плочев.

Това е война и според мен няма фронт и тил, всички сме под опасност, допълни проф. Плочев. Той обаче е убеден, че въпреки умората и натоварването, медиците ще издържат.

"Ние ще издържим, материално сме обезпечени, имаме абсолютна подкрепа на ръководството, на всякакви нива. Никой няма да дезертира от бойното поле - поне от колегите, с които аз работя. Имаме страшно много доброволци", обясни проф. Плочев.

Няма болест - има болен човек, при всеки се постъпва индивидуално, заяви специалистът относно методите на лечение.

Методът на плазмафереза вече е приложен върху четирима пациенти. При единият се е стигнало до летален край, но според проф. Плочев това се дължи на левкемията, с която е бил диагностициран. Останалите пациенти се чувстват добре, включително интубираният, който вече е в съзнание и е разпознал съпругата си.

"Не мисля, че най-сложното предстои. Вкарахме нещата в един порядък, ние свикнахме, изградихме професионални навици. Очакваме, че може да имаме втора и трета вълна, не сме неподготвени. Считам, че нещата вървят умерено към по-добра насока", смята професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай